Glas poduzetnika o ukidanju članarine HGK: “Zastupnici danas imaju povijesnu priliku”

Iz Udruge Glas poduzetnika u petak su poručili da je potencijalno ukidanje plaćanja obvezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori je velika stvar za Hrvatsku i za konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Početkom ovog tjedna, oporbene stranke objavile su da će u saborsku raspravu ovaj tjedan biti uvršten prijedlog o ukidanju obveznih članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji je Most pustio u proceduru u studenom 2020. UGP već mjesecima poziva saborske zastupnike i Vladu Republike Hrvatske da poslušaju poduzetnike i da konačno ukinu obveznu članarinu. Već smo mnogo puta istaknuli kako je upravo Hrvatska gospodarska komora predstavnik svega onoga što nije dobro u sustavu.

Iako treba predstavljati poduzetnike u Hrvatskoj i osigurati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, nažalost, HGK služi za zapošljavanje podobnih kadrova. Gotovo polovica njihovih prihoda koristi se za plaće zaposlenika. Naime, radi se o instituciji koja najmanje radi na zastupanju poduzetničkih interesa. Njihova pasivnost i neodlučnost u zastupanju poduzetnika, razlozi su zašto je udruga Glas poduzetnika i nastala. Početkom pandemije virusa COVID-19, jedino je UGP tražio poboljšanje mjera koje bi doista pomogle poduzetnicima i obrtnicima, navode iz udruge.

Glas poduzetnika smatrs da je ukidanje plaćanja obvezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori prilika da zastupnici pokažu da im ne odgovara koruptivna, nekonkurentna i diskriminatorna Hrvatska. Čak 20.000 građana, mahom poduzetnika, izjasnilo se putem peticije da je za ukidanje plaćanja obvezne članarine HGK-u.

Navode i da ne traže ukidanje HGK već traže da izađu na tržište. “Na taj način, svi oni koji su potencijalno zadovoljni njihovim radom, mogu nastaviti biti članovi. S druge strane, ostali poduzetnici će imati jedan namet manje i slobodu udruživanja u udruge za koje smatraju da im pomažu u poslovanju. Također, ukidanjem obveznih članarina smanjila bi se korupcija i potaknula bi se veća efikasnost takvih institucija. UGP smatra da će HGK onda morati dobrim rezultatima i kvalitetnom uslugom zaslužiti članarine.

“Borba poduzetnika za pravo na dobrovoljno članstvo u komorama u ovom razdoblju postala je mnogo više od borbe za ukidanje obvezne članarine kao parafiskalnog nameta – postala je simbol borbe za reforme koje su nam svima nužne kako bi se Hrvatska pomaknula u konkurentnosti sa zadnjeg mjesta u EU na kojem smo već godinama zakovani, simbol borbe za bolje društvo i budućnost. Nakon ukidanja obvezne članarine u HGK, očekujemo isto za HOK i HTZ, te pokretanje drugih reformi koje zahtijevamo”, rekao je izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin.

Komentiraj