Geolog Novosel: “Tamo gdje nije bilo većih promjena na tlu, može početi gradnja”

U dijelovima potresom pogođenih područja na Baniji, gdje nije bilo većih promjena na tlu, bez problema se može početi graditi, ali tamo gdje su objekti zahtjevniji geolozi trebaju ispitati svaku lokaciju

Rekao je to u ponedjeljak u emisiji “Hrvatski radio za Banovinu” Tomislav Novosel iz Hrvatskog geološkog instituta, navodeći kako je u pojedinim zonama, gdje se ništa nije dogodilo, situacija kakva je i inače. Tamo gdje su se dogodile promjene u tlu, postoje područja gdje je opasno, tvrdi geolog.

Problem su tzv. pješčani izvori, kada je nakon velikog potresa došlo do promjena i slijeganja tla. Ipak, nakon te deformacije tlo bi trebalo biti u nešto boljoj situaciji nego što je bilo, pojasnio je.

“Tlo je zbijeno i ne očekujemo da će tamo doći do promjena, osim u slučaju jakog potresa. To ne možemo sa sigurnošću isključiti, ali seizmolozi kažu da je vjerojatnost za to vrlo mala. Od ovih slabijih podrhtavanja tla ne očekujemo da će se nešto takvo dogoditi”, poručio je.

Geolog je naglasio kako sve ide u smjeru da se tlo smiruje, jer u području koje je pogodio snažan potres došlo je do zbijanja tla, a tamo gdje potres nije bio razoran, ne očekuju se nikakve promjene.

Opasno slijeganje tla i klizišta

Novosel kao opasnost navodi slijeganje tla, koje nije jednako u svim dijelovima županije, a tamo gdje se to dogodilo građevine se naginju.

“Ako se cijela građevina spusti jednako, onda neće biti problema osim s instalacijama, ali ako se nagne, onda može doći do problema. Neke kuće su se slegle po centimetar, dva, a druge po deset, pa i 15 centimetara, pa bi se trebalo detaljno snimiti, da se točno vidi kakve su promjene i gdje se nalaze”, kazao je.

Naveo je i kako geolozi mogu obnovi doprinijeti izradom karte zona, gdje su mogući problemi na tlu, koja se onda može iskoristiti u prostornom planiranju, Karta bi pomogla kod odluke može li se graditi na određenim područjima i na što se treba obratiti pažnja.

Za rupe na tlu koje su se pojavile na području Mečenčana, Novosel je rekao kako tamo treba vrlo oprezno pristupiti bilo kakvoj gradnji i obnovi.

Osim toga, dodao je, moguća je pojava klizišta u planinskim dijelovima terena.

Komentiraj