Geofizičar objasnio pojavu otvaranja rupa u tlu na potresom pogođenim područjima

Geofizičar Bruno Tomljenović u subotu je za N1 objasnio urušavanja tla nakon potresa u selu Mečenčani, koje je 25 kilometara udaljeno od Petrinje.

“Materijal se podzemnom erozijom procjeđuje i odlazi u podzemlje. Kad se dosegne ta razina da svod koji je na površini bude dovoljno tanak da se zbog potresne trešnje slomi, dolazi do naglog urušavanja”, objasnio je te dodao da su s istraživanjima tla u tom području počeli još prije tri tjedna kako bi precizno utvrdili gdje se u podzemlju nalaze kaverne, šupljine i pukotine u podlozi od krša, koja je ovdje prekrivena aluvijalnim nanosom rijeke Sunje, debljine između pet i 15 metara.

“Trenutno su naša geofizička istraživanja koncentrirana na područje školskog igrališta kod kojega smo već na početku uočili da je na terenu drugačije geološke građe i da je sigurniji od okolnog u selu”, rekao je Tomljenović i naglasio kako su upravo na tom području predložili izradu kontejnerskog naselja.

“Sljedeći je korak ispitivanje stanja s glavnim prometnicama u tom kraju, analiziranje sigurnosti pojedinih dijelova svake ceste, a zatim početi s geofizičkim ispitivanjima vodocrpilišta iz kojega magistralni vodovod ide prema Hrvatskoj Kostajnici i Hrvatskoj Dubici”, kazao je i dodao da za kraj preostaje samo selo i doslovno kuća po kuća da se procjeni stanje.

“Trenutno je ugroženo četiri do pet kuća, gdje su se vrtače pojavile već nakon glavnog potresa. Neke se proširuju, ali recimo da je sreća da u većini tih kuća stanovnici više ne žive”, zaključio je geofizičar.

Komentiraj