GASTRO PUTOVANJE: ‘U našim receptima Nizozemci prepoznaju kuhinje svojih majki’

Autor:

Riana Petanjek

Reporterka Gastro&Winea posjetila je restoran Moeders u Amsterdamu gdje se poslužuju domaći specijaliteti koji turistima dočaravaju autentični doživljaj lokalne kuhinje, a lokalcima okuse djetinjstva

Amsterdam, čija se turistička ponuda često nepravedno svodi na legalne lake droge ili crvenu četvrt, zapravo je grad koji može ispuniti gotovo sve turističke fantazije, pa tako i one gurmanske. Potpuno luda arhitektura s kućama koje prkose zakonima fizike, više od 100 kilometara kanala i više od tisuću mostova, nevjerojatni muzeji, kultura i milijuni turista koji ga godišnje posjete, baš kao i iznimno visok broj internacionalnih stanovnika, utjecali su na činjenicu da grad danas ima preko dvije tisuće restorana.

U Amsterdam odlazite i ako želite uživati u svim mogućim verzijama i okusima nizozemskog sira. Kad uzmete u obzir činjenicu da Nizozemci godišnje proizvedu 650 milijuna kilograma sira, od čega se dvije trećine izvozi što ih čini jednim od najvećih izvoznika sira na svijetu, nije teško shvatiti zašto gurmani koji se nađu Amsterdamu žele probati što više vrsti sira. Ako niste upoznati s reputacijom nizozemskih sireva, dovoljno je spomenuti dvije glavne zvijezde, goudu i edamer, da vam bude jasnije. Trgovine proizvođača sireva, kušaonice, čak i muzej sira, svi pričaju istu priču: proizvodnja sira u Nizozemskoj seže sve do vremena Julija Cezara, a živi i danas.

S druge strane, kad imate restoran u Amsterdamu koji se bori za svoje mjesto pod suncem s više od dvije tisuće drugih, od čega mnogih vrhunskih restorana, a ponudu ne gradite oko sireva, onda je stvarno fascinantno kad uspijete imati više posjeta, ocjena i preporuka prema Googleu od svih restorana u gradu. Ipak, nisu samo brojke ono što nas je zaintrigiralo i zbog čega je baš Moeders izabran za gastro priču iz Amsterdama, sve u vezi tog malog i simpatičnog mjesta drugačije je od mnogih restorana, ne samo u Amsterdamu nego i znatno šire.

Za početak, ime restorana na hrvatskom bilo bi “Majke”, u čast svim majkama. To ime savršeno predstavlja gastronomsku ponudu jer jede se tipična tradicionalna nizozemska hrana, a tko je bolje poznaje od majki koje su othranile generacije i generacije? Upravo to bila je ideja ugostitelja Jurriaana van der Reijdena kad je otvarao šarmantni Moeders.

“Prije više od trideset godina, vjerujem da je to bilo 1990., odlučili smo otvoriti restoran u kojem možete jesti stvarno finu domaću hranu. Ime ne proizlazi samo iz želje da njegujemo domaći ugođaj – u nizozemskom jeziku ‘gezellig’ – nego njime i iskazujemo čast svim majkama svijeta čija nas je nježna domaća kuhinja othranila”, rekao je Van der Reijden.

Jela se spremaju prema stoput isprobanim receptima vlasnikove majke i svekrve, nikako brza jela u tavi, već jela koja se dugo krčkaju. FOTO: Riana Petanjek

I danas se u Moedersu poslužuju domaći specijaliteti; turisti tako dobivaju autentični doživljaj lokalne kuhinje, a lokalci okus djetinjstva ili doma. Očito je recept za uspjeh potpuno pogođen jer gotovo sigurno nećete tu pronaći mjesto ako ne rezervirate stol unapijed. Jela se spremaju prema stoput isprobanim receptima Jurriaanove majke i svekrve, nikako brza jela u tavi, već jela u kojima se, recimo, govedina pirja i zatim satima krčka u tradicionalnom nizozemskom gulašu. Prema Jurriaanu, svaka majka ima svoj tajni recept i stoga je cilj bio odabrati one u kojima bi svaki Nizozemac prepoznao kuhanje svoje majke. A što zapravo uključuju tradicionalna nizozemska jela?

Dok će vam po gradu kao tradiciju nuditi jako puno pržene hrane, posebno krumpirića i različitih okruglica od mesa, u Moedersu je drugačija priča. Opet krumpir na puno različitih načina, često i u kombinaciji s jabukom ili, recimo, „stamppot“ – krumpir zgnječen s povrćem i poslužen s kobasicom, mesnom okruglicom ili slaninom, „hachee“ – nizozemski gulaš s mesom i povrćem ili „suddervlees“ – bakin recept za pirjanu govedinu s kuhanim krumpirom i crvenim kupusom. Ako ste iz kontinentalne Hrvatske, primijetit ćete da je to po namirnicama dosta slična kuhinja, no sve skupa na kraju opet ima drugačiji okus, s dosta manje začina u njihovom slučaju.

Ako smo baš jako iskreni, to sigurno nisu zalogaji koje ćete zauvijek pamtiti, ali cijela priča restorana, uređenje i način na koji serviraju domaća jela, sve to je doživljaj zbog kojeg ćete biti sretni što ste uspjeli dobiti mjesto u Moedersu i što ste isprobali okuse na kojima su Nizozemci odrastali i kojima se uvijek vraćaju.

Više od dvije tisuće fotografija majki iz cijeloga svijeta koje krase svaki slobodni centimetar zida, pretvaraju taj restoran u jedinstveno mjesto puno ljubavi i majčinske energije, kako kažu, pravu posvetu najjedinstvenijoj ženi na svijetu, uz slogan “U našem restoranu Moeders sve majke su heroji”.

Uz fotografije bivše nizozemske kraljice Beatrix do Van der Reijdenove majke i supruge, kao i sve ostale portrete majki koje su donijeli gosti restorana tijekom proteklih desetljeća, oni i dalje primaju fotografije vaših majki. Uz fotografije, vlasnik je prilikom otvorenja zamolio sve svoje goste da donesu tanjur, čašu i pribor za jelo. Tako ćete sve dobiti posluženo u različitim tanjurima i uz rasparene vilice i noževe, kako bi se dočaralo „čudno“ kuhinjsko posuđe iz ormarića naših majki. Uglavnom, Moeders je jedno neformalno, ugodno i domaće mjesto gdje se svi osjećaju dobrodošlo, od susjeda do poslovnog čovjeka iz inozemstva. Baš kao da su kod mame na ručku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.