Gastro delicije na festivalu Crna ovca: ‘Od bašćanske janjetine nema bolje’

Pečena janjetina, lešo janjetina, janjeći burgeri, uštipci i ćevapi, janjeći žgvacet sa šurlicama, kalja, janjeća jetrica venecijano ili na roštilju, janjetina s graškom ili janjeća koljenica s krumpirom… Ako vam se zavrtilo od silne janjetine, zamislite kako će tek biti posjetiteljima Baške na otoku Krku, kada se od petka 20. do nedjelje 22. svibnja suoče uživo s tim izborom, na poznatom festivalu Crne ovce. U Baški i na cijelom otoku Krku su jako ponosni na svoju janjetinu i uvjereni su da je baš ona bolja i ukusnija od svih ostalih. Ako im se usprotivite, spremni su “napasti” s argumentima, počevši s onim da je otočna janjetina sigurno najbolja, ali da je u Baški još ukusnija. Naime, oni kažu da je to zbog specifične, skromne ispaše na kamenitim terenima, prepunim aromatičnog bilja. Osim kvalitetne ispaše, ističu i morsku sol, koju nanosi bura jer u Baški ona puše često i iznimno je jaka.

“Povrh svega toga, bašćanske ovce su uvijek slobodne i u pokretu jer naše ovčarstvo ne poznaje stajski uzgoj. Zato je njihovo meso kvalitetnije od ostalih. Sve to nas navodi na jedini logičan zaključak – nema bolje od bašćanske janjetine”, uvjerena je Ivana Topić, direktorica Turističe zajednice općine Baška.

Razlog takve samouvjerenosti možda se skriva i u narodnoj predaji, koja kaže kako se upravo krčka janjetina služila i na gozbama rimskog cara Nerona. Jedno je, svakako, zajedničko njemu i festivalu Crne ovce: za njega kažu da je zapalio Rim, a Crna ovca će uskoro zapaliti sva osjetila gostiju u Baški. Bilo da je riječ o najizbirljivijim nepcima, ili onima koji se užurbano spremaju pohoditi i svim čulima doživjeti najbolji festival janjetine, individualizma, kulture, sporta i otočne baštine, kraj se već sada zna – s bašćanskog festivala odlazi se punog želuca, ali i nabijeni energijom, garniranom lijepim uspomenama.

Photo: Studio Conex

Komentiraj