GABRIEL LANSKY Austrijski lobist provocira Plenkovića i kupuje vrijeme da Fortenovu vrati Rusima

Autor:

Miodrag Borojević preko svojih pouzdanika, uključujući i Gabriela Lanskog (na slici), plasira tekst i optužbe u medije ili političke krugove, a potom Borojevićev pravni tim te iste optužbe pokušava koristiti kao dokaz na sudu', tvrdi izvor blizak vladi | Foto: Borna Filic/PIXSELL

Miodrag Borojević preko svojih pouzdanika, uključujući i Gabriela Lanskog (na slici), plasira tekst i optužbe u medije ili političke krugove, a potom borojevićev pravni tim te iste optužbe pokušava koristiti kao dokaz na sudu', tvrdi izvor blizak vladi | Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nacional otkriva što se krije iza nedavnog dolaska austrijskog odvjetnika Gabriela Lanskog u Zagreb i zašto izvori bliski Vladi njegove operacije kojima želi spriječiti vlasničku konsolidaciju Fortenove doživljavaju i kao udar na Plenkovića.

Izvor blizak Vladi otkrio je Nacionalu da je kontroverzni austrijski odvjetnik Gabriel Lansky posljednjih nekoliko dana boravio u Hrvatskoj kako bi za svoje klijente povezane s Rusijom pokušao pripremiti još jedan manevar kojim nastoji zaustaviti vlasničku konsolidaciju Fortenova grupe u kojoj ne bi bilo sankcioniranih ruskih suvlasnika. Isti izvor tvrdi da on to radi kako bi kupio vrijeme svojim klijentima, koji se skrivaju iza nominalnog vlasnika tvrtke SBK Art, da pokušaju skinuti tvrtku SBK Art sa sankcija kako bi oni mogli preuzeti kontrolni udio u Fortenova grupi.

Prema navodima istog izvora bliskog Vladi, može se, u najmanju ruku, sumnjati da se u ovom slučaju radi o aktivnostima koje ulaze u zonu hibridnog ruskog djelovanja protiv odlučivanja unutar institucija EU-a, ali i u zonu novog potencijalnog kršenja sankcija EU-a za što bi odgovornost trebali snositi svi oni koji u tome sudjeluju.

Izvor blizak vladi navodi kako se radi o manevru koji ima i specifičnu političku dimenziju u Hrvatskoj, ponajprije zato što je Andrej Plenković značajan dio svog premijerskog angažmana uložio u spašavanje poslovanja Agrokora, preteče današnje Fortenova grupe, kao i u europsku borbu protiv ruskog utjecaja. Pa spomenuti manevar s kojim povezuje Lanskog isti izvor doživljava i kao specifičnu provokaciju upućenu premijeru Plenkoviću.

Taj izvor navodi da ako bi sankcionirani ruski suvlasnici uspjeli u svom naumu, vlasnička konsolidacija Fortenova grupe privremeno bi se zaustavila, a poslovanje Fortenova grupe i dalje bi bilo ozbiljno oštećeno zbog postojanja sankcioniranih ruskih udjela u vlasničkoj strukturi. Što bi sankcioniranim ruskim suvlasnicima dalo vremena da nastavkom svojih pravnih, medijskih, političkih i obavještajnih manevara i pritisaka ipak uspiju skinuti sankcije, svoj ruski kapital legaliziraju u EU-u i u konačnici preuzmu najveću regionalnu kompaniju. Isti izvor uz sve navedeno tvrdi i da bi uspjeh spomenute operacije osvijetlio ozbiljne pravne i institucionalne rupe u djelovanju tijela Europske unije protiv ruskog utjecaja i izbjegavanja sankcija.

‘Uz izravne štete koje bi Fortenova doživjela ne uspije li konsolidacija, pokazalo bi se da hrvatske institucije nisu uspjele u sprječavanju sankcioniranih aktera da i nadalje sabotiraju gospodarske procese’

Spomenuta vlasnička konsolidacija Fortenova grupe kompleksna je poslovna operacija kroz koju njeni sadašnji suvlasnici planiraju isplatiti vlasnike sankcioniranog SBK Arta i praktički otkupiti njihove vlasničke udjele u Fortenova grupi. Radi se o tvrtki koju je, barem se tako nominalno pokušava predstaviti, od Sberbanka otkupio Saif Alketbi, živopisni malo poznati poduzetnik iz Dubaija koji je zapravo paravan za Krešimira Filipovića, ruskog oligarha hrvatskog podrijetla trenutno nastanjenog u Dubaiju. Krešimir Filipović hrvatski je državljanin, a preko svoje nevjenčane supruge Anastasije Rakove – zamjenice moskovskog gradonačelnika Sergeja Sobjanina, inače člana ruskog Vijeća za sigurnost – godinama je dobivao najunosnije poslove u Rusiji. Filipovićeva tvrtka Velesstroj od 14. rujna 2023. pod sankcijama je SAD-a.

Sadašnji najveći pojedinačni nesankcionirani suvlasnik Fortenova grupe Pavao Vujnovac u završnoj je fazi prikupljanja novca za isplatu ruskih suvlasnika Fortenova grupe.

Osim dijela suvlasništva na koji prava polaže grupacija okupljena oko Alketbija, Vujnovac planira preuzeti udjele i iz Fortenova grupe izvlastiti i drugog velikog suvlasnika, rusku banku VTB. U tu svrhu već dulje prikuplja potreban novac, smatrajući i da će tako pod povoljnijim uvjetima refinancirati kredit ranije podignut kod fonda HPS. Dovršenjem tih dvaju procesa, Fortenova grupa praktički bi se riješila ruskih suvlasnika, čije prisustvo značajno otežava funkcioniranje tvrtke i poskupljuje njeno financiranje kroz nova kreditna zaduženja.

Ujedno bi planirani dovršetak tog procesa definitivno osujetio pokušaj Krešimira Filipovića da kroz netransparentni manevar, uz pomoć paravanskog investitora Saifa Alketbija, zamijeni potraživanja svoje ruske tvrtke Velesstroj od ruske države za vlasničke udjele sankcioniranog ruskog Sberbanka u Fortenova grupi.

‘Miodrag Borojević preko svojih pouzdanika, uključujući i Gabriela Lanskog, plasira tekst i optužbe u medije ili političke krugove, a potom Borojevićev pravni tim te iste optužbe pokušava koristiti kao dokaz na sudu’, tvrdi izvor blizak vladi

U završnoj fazi tog postupka Pavao Vujnovac i Fortenova Group MicCo B.V iz Nizozemske poslali su Europskoj komisiji 2. svibnja prijavu predložene koncentracije vlasništva u skladu s člankom 4. Uredbe Vijeća (EZ) br. 139/2004, jer bi Vujnovac stekao isključivu kontrolu nad cijelom Fortenova grupom.

U službenom listu Europske unije objavljeno je da Pavao Vujnovac ima kontrolni udio u društvima koja se bave veleprodajom svježeg voća i povrća, nepokvarljivih proizvoda od voća i povrća i neprehrambenih proizvoda, uvozom i opskrbom prirodnim plinom, proizvodnjom i opskrbom električnom energijom, željezničkim prijevozom i poslovanjem nekretninama u Hrvatskoj i Sloveniji te u raznim zemljama Balkana koje nisu članice EU-a, kako se Fortenova grupa bavi poljoprivredom, proizvodnjom hrane i opskrbom robom široke potrošnje u Hrvatskoj, Sloveniji i raznim zemljama Balkana koje nisu članice EU-a te kako je preliminarnim ispitivanjem Komisija ocijenila da bi prijavljena transakcija mogla biti obuhvaćena područjem primjene Uredbe o koncentracijama. Međutim, konačna odluka još nije donesena, a Komisija je pozvala zainteresirane treće strane da joj u roku od deset dana od spomenute objave podnesu moguća očitovanja o predloženoj koncentraciji. Taj rok istječe 23. svibnja.

Izvor blizak vladi tvrdi da je to kontekst u kojem je Gabriel Lansky sa suradnicima iz svog bečkoga ureda posljednjih tjedana intenzivno kontaktirao više zagrebačkih odvjetnika i zastupnika različitih udruženja iz poslovnog svijeta i udruga za zaštitu potrošača i poslodavaca, te se s nekima od njih susretao po zagrebačkim hotelima.

Manevar odvjetnika Lanskog iza kojeg stoji grupacija okupljena oko Saifa Alketbija, na čelu s Miodragom Borojevićem, ima i specifičnu političku dimenziju u hrvatskoj, ponajprije zato što je Andrej Plenković značajan dio svog premijerskog angažmana uložio u spašavanje poslovanja Agrokora | Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Evo što isti izvor kaže da oni, prema njegovu mišljenju, namjeravaju: “Namjera im je okupiti koaliciju protivnika konsolidacije Fortenova grupe, koji bi u narednom razdoblju do 23. svibnja, u ime svojih udruženja, prema Europskoj komisiji slali brojna negativna očitovanja kako bi se kod donositelja odluka unutar Komisije stekao dojam da postoje brojne prepreke da se donese pozitivna odluka. U svojim bi očitovanjima koristili i sve one već ranije iznesene optužbe protiv uprave Fortenove koje su širili mediji i neki političari, moguće pod njihovim utjecajem. Radi se o optužbama poput one da Uprava Fortenova grupe pogoduje Pavi Vujnovcu, optužbama o prodaji voća u Konzumu i slično. Jedna od takvih optužbi je i kaznena prijava koju su zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot zadnji dan predizborne kampanje podnijeli protiv uprave Fortenova grupe oko prodaje nekretnina u kojima je Fortenova grupa bila u najmu, pri čemu su koristili iste argumente kao i sankcionirani ruski suvlasnici, a koje su nadležni nizozemski sudovi prije toga višekratno odbijali.”

Izvor blizak vladi navodi da spomenuta ekipa pokušava za predaju očitovanja animirati i druge osobe, poput bivših dobavljača Konzuma koji bi u svojim obraćanjima Komisiji trebali tvrditi da im Vujnovčeve tvrtke onemogućuju tržišno natjecanje i dostupnost njihovih proizvoda na policama Konzuma.

Isti izvor navodi da se te aktivnosti nadovezuju na one koje su sankcionirani suvlasnici, koji se skrivaju iza Saifa Alketbija, pokrenuli u Parizu protiv Božidara Đelića, direktora u međunarodnoj investicijskoj banci Lazard koja je za Fortenova grupu vodila proces promjene vlasničke i kapitalne strukture.

Taj izvor smatra i da je taj način djelovanja postao uhodana shema, koju opisuje ovako: “Miodrag Borojević preko svojih pouzdanika, uključujući i Gabriela Lanskog, plasira tekst i optužbe u medije ili političke krugove. Nakon što odabrani mediji ili u nekim slučajevima i političari optužbe iznesu javno, Borojevićev pravni tim te iste optužbe pokušava koristiti kao dokaz na sudu”.

Isti izvor smatra da bi zaustavljanje procesa vlasničke konsolidacije Fortenova grupe mogao biti izuzetno težak političko-gospodarski udarac hrvatskoj vladi, o čemu je rekao:

“Uz izravne gospodarske štete koje bi Fortenova doživjela u slučaju neuspjeha konsolidacije, pokazalo bi se da hrvatska politika i institucije nisu uspjeli u sprječavanju sankcioniranih aktera da i nadalje sabotiraju gospodarske procese koji imaju strateški učinak na hrvatsko gospodarstvo.

Time bi i cijeli koncept europskih sankcija bio doveden u pitanje, jer bi se pokazalo da sankcionirani akteri, posredstvom i uz pomoć odvjetničkih ureda, i nadalje uredno mogu djelovati na europskom teritoriju kao da sankcija nema. Politička dimenzija neuspješne konsolidacije dodatno bi bila otežana činjenicom da su sve opstrukcije tog procesa provedene javno i na tlu Republike Hrvatske. I moglo se pratiti kako Miodrag Borojević po Hrvatskoj priprema preuzimanje Fortenova grupe za sankcionirane suvlasnike, organizira mrežu poznatih pomagača, plasira medijske objave te kako je za pravno zastupanje, ali i za lobističke i propagandne svrhe angažirao bečkog odvjetnika Gabriela Lanskog. I moglo bi ispasti da je mreža Miodraga Borojevića jača od hrvatske vlade i sankcijskog režima Europske unije.”

Zato isti izvor smatra da ova opstrukcija koju Miodrag Borojević, posredstvom Gabriela Lanskog, zasad neometano organizira po zagrebačkim odvjetničko-poslovnim krugovima, predstavlja i osobni izazov Plenkovićevoj političkoj snazi i utjecaju. Jer bi nekonsolidirana Fortenova grupa Plenkoviću donijela dodatne godine političkih udaraca i stalan izvor nestabilnosti.

Sadašnji najveći pojedinačni nesankcionirani suvlasnik Fortenova grupe Pavao Vujnovac u završnoj je fazi prikupljanja novca za isplatu ruskih suvlasnika Fortenova grupe, među kojima je i VTB banka | Foto: Matija Habljak/PIXSELL

O tomu taj izvor kaže:

“Neuspjeh konsolidacije Fortenove, nakon što je propalo vještačenje DORH-a u slučaju Agrokor, dao bi Ivici Todoriću dodatan vjetar u jedra i izazvao njegove još žešće političke napade na premijera i Vladu. Ono što je posebno problematično jest da bečki odvjetnik Lansky tako pokušava utjecati na proces donošenja odluka unutar Europske komisije, i to za interes ruskih sankcioniranih aktera. Uz svu moguću poslovnu štetu za Fortenova grupu, to ima i ozbiljne političke i gospodarske reperkusije za cijeli EU.”

Nacional je kontaktirao Gabreiela Lanskog i suočio ga s više pitanja povezanih s ovom tematikom. On je demantirao da je ikome plaćao da šalje negativna mišljenja Europskoj komisiji, da su ga angažirale sankcionirane osobe, praktički je potvrdio da je angažiran na ovom slučaju na pozicijama protivnim Pavi Vujnovcu, tvrdi da se trudi osvijetliti istinito stanje u ovom postupku, ali je izbjegao otkriti tko su mu klijenti. Štoviše, Pavla Vujnovca optužio je za zastrašivanje proizvođača hrane, dobavljača i konkurenata.

S druge strane, Fortenova grupa podnijela je tijekom prošloga ljeta kaznenu prijavu protiv Miodraga Borojevića i Krešimira Filipovića zbog sumnje na kršenje međunarodnih mjera ograničavanja, kolokvijalno poznatih kao sankcije nametnute Rusiji nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Fortenova grupa u toj je kaznenoj prijavi izrazila sumnju da oni krše mjere kojima se nameću razne obveze europskim pravnim i fizičkim osobama: da ne smiju potpomagati zaobilaženje sankcija, kršenje sankcija i da se zabranjuje pružanje raznih usluga osobama ili tvrtkama povezanim s ruskom državom. Fortenova je Filipovića i Borojevića kazneno prijavila jer sumnja da su financirali, pripremali i savjetovali Saifa Alketbija u transakciji koja je navodno provedena krajem listopada 2022. i u kojoj je Alketbi korišten kao paravan za pokušaj skidanja SBK Arta sa sankcijskih lista. SBK Art je tvrtka koja drži ruske udjele u Fortenova grupi koja je bila u vlasništvu Sberbanka.

Krešimira Filipovića Fortenova grupa sumnjiči da je za potrebe te operacije koristio veze svoje tvrtke Velesstroy s Gazprombankom, a Miodraga Borojevića da je posredovao i potpomagao transakciju. Fortenova grupa u kaznenoj prijavi je ustvrdila da se Borojević i dalje u javnim istupima predstavlja kao savjetnik tog navodnog emiratskog ulagača dok zapravo savjetuje sankcioniranu rusku kompaniju SBK Art, a sve protivno sankcijskom pravu Europske unije i kažnjivo sukladno Zakonu o međunarodnim mjerama ograničavanja.

Fortenova grupa se u kaznenoj prijavi zapravo poziva na činjenicu da Europska komisija navodi niz kaznenih djela kojima se krše sankcije, uključujući i njihovo izbjegavanje. Izbjegavanje sankcija kazneno je djelo koje se odnosi na zaobilaženje ili pokušaj zaobilaženja sankcija prikrivanjem sredstava ili prikrivanjem činjenice da je neka osoba stvarni vlasnik sredstava. U tom smislu se referiraju i na kazne za kršenje sankcija – do pet godina zatvora za fizičke osobe te najmanje financijske kazne u iznosu od pet posto ukupnog prometa za tvrtke.

Krešimir Filipović ruski je oligarh s hrvatskim državljanstvom, a njegova tvrtka Velesstroj od 14. rujna 2023. pod američkim je sankcijama zbog povezanosti s ruskim režimom | Screenshot/YouTube

Lansky optužuje Vujnovca i tvrdi da nije plaćao dostavljanje netočnih informacija Europskoj komisiji

Nacional je odvjetničkom uredu Gabriela Lanskog uputio sljedeća pitanja povezana s njegovim aktivnostima oko Fortenove:

1. Jeste li se dana 14. svibnja u Zagrebu sastali s Mladenom Dragičevićem, Valentinom Božiček, Doroteom Juričić i drugim osobama?
2. Ako jeste, jesu li tema vašeg sastanka bila moguća očitovanja zainteresiranih trećih strana u slučaju prethodne prijave koncentracije u slučaju M.11419 – PAVAO VUJNOVAC / FORTENOVA GROUP?

3. Jeste li i zašto na sastanku zagovarali da se pokuša animirati što više zainteresiranih trećih strana da pošalju svoja negativna očitovanja kako bi Komisija donijela negativnu odluku za Pavla Vujnovca u slučaju M.11419 – PAVAO VUJNOVAC / FORTENOVA GROUP?

4. Koje klijente zastupate ili savjetujete u slučaju M.11419 – PAVAO VUJNOVAC / FORTENOVA GROUP?

5. Jeste li prisutnima na ovom ili sličnim sastancima deklarirali klijente koje zastupate u ovom slučaju?

6. Jeste li upoznati s navodima da Miodrag Borojević sa svojim suradnicima nagovara pojedine dobavljače Fortenova grupe i Udruženja potrošača i poslodavaca da Komisiji pošalju očitovanja s negativnim stavovima o koncentraciji u slučaju M.11419 – PAVAO VUJNOVAC / FORTENOVA GROUP? Jeste li upoznati s navodima da pritom onima koji bi postupili po njihovim uputama nude i novčane nagrade? Jeste li vi sudjelovali u nagovaranju trećih strana na slanje negativnih očitovanja Komisiji?

7. Smatrate li se da bi ovakva vrsta aktivnosti mogla predstavljati pokušaj spornog utjecaja na tijela Europske komisije?

8. Imate li saznanja o kontaktima i dogovorima između vaših klijenata i kruga osoba koje zastupaju Ivicu Todorića oko slučaja Fortenova grupe? Jeste li vi li ljudi iz vašeg ureda ikada razgovarali s Ivicom Todorićem i ljudima iz njegova okruženja oko slučaja Fortenove?

Lansky je na njih odgovorio ovako:

”Sve zainteresirane strane u postupcima pred Europskom komisijom, koje ste naveli, imaju pravo na odluku Europske komisije temeljenu na potpunim i istinitim činjenicama te u skladu s načelima europskog tržišnog natjecanja. To vrijedi bez obzira na očiglednu zloupotrebu gospodarske moći gospodina Vujnovca u pokušaju zastrašivanja proizvođača hrane, drugih dobavljača i konkurenata.

Europsko tržišno natjecanje također pruža priznatim organizacijama za zaštitu potrošača pravo sudjelovanja u postupcima pred Europskom komisijom i podnošenje relevantnih informacija kada su ugroženi interesi potrošača.

Ja i moja tvrtka vrlo želimo pružiti Europskoj komisiji u ime naših klijenata istinite i točne informacije, ali ni ja ni bilo koji zaposlenik moje odvjetničke tvrtke nismo poticali ikoga da pošalje ‘negativne priloge’ Europskoj komisiji. Pružanje Europskoj komisiji istinitih i točnih tržišnih informacija nije ‘neprimjeran utjecaj’, kako tvrdite. Naprotiv, istina je: informirana i pravno ispravna odluka može biti donesena samo na temelju sveobuhvatnih tržišnih informacija, koje Europska komisija sama želi dobiti u svojim trenutačno aktivnim istraživanjima na hrvatskom prehrambenom tržištu.

Ni ja ni bilo koji zaposlenik moje odvjetničke tvrtke nikada nismo platili ili obećali platiti bilo kakve iznose novca za dostavljanje netočnih informacija Europskoj komisiji.

Radi jasnoće, potvrđujemo da u vezi s navedenim okolnostima nismo vodili nikakve razgovore u ime bilo koje fizičke ili pravne osobe koja je sankcionirana od Europske unije. Nadalje, zbog profesionalnih obveza povjerljivosti ne možemo pružiti daljnje informacije o svojim klijentima i njihovim aktivnostima.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.