GABRIEL LANSKY Austrijski lobist spornim manevrom provocira Plenkovića i pokušava kupiti vrijeme da Fortenovu vrati pod rusku kontrolu

Autor:

Pixsell

NACIONAL OTKRIVA ŠTO SE KRIJE iza nedavnog dolaska austrijskog odvjetnika Gabriela Lanskog u Zagreb i zašto izvori bliski Vladi njegove operacije kojima želi spriječiti vlasničku konsolidaciju Fortenove doživljavaju i kao udar na Plenkovića

Izvor blizak Vladi otkrio je Nacionalu da je kontroverzni austrijski odvjetnik Gabriel Lansky posljednjih nekoliko dana boravio u Hrvatskoj kako bi za svoje klijente povezane s Rusijom pokušao pripremiti još jedan manevar kojim nastoji zaustaviti vlasničku konsolidaciju Fortenova grupe u kojoj ne bi bilo sankcioniranih ruskih suvlasnika. Isti izvor tvrdi da on to radi kako bi kupio vrijeme svojim klijentima, koji se skrivaju iza nominalnog vlasnika tvrtke SBK Art, da pokušaju skinuti tvrtku SBK Art sa sankcija kako bi oni mogli preuzeti kontrolni udio u Fortenova grupi.

Prema navodima istog izvora bliskog Vladi, može se, u najmanju ruku, sumnjati da se u ovom slučaju radi o aktivnostima koje ulaze u zonu hibridnog ruskog djelovanja protiv odlučivanja unutar institucija EU-a, ali i u zonu novog potencijalnog kršenja sankcija EU-a za što bi odgovornost trebali snositi svi oni koji u tome sudjeluju.

IZVOR BLIZAK VLADI NAVODI kako se radi o manevru koji ima i specifičnu političku dimenziju u Hrvatskoj, ponajprije zato što je Andrej Plenković značajan dio svog premijerskog angažmana uložio u spašavanje poslovanja Agrokora, preteče današnje Fortenova grupe, kao i u europsku borbu protiv ruskog utjecaja. Pa spomenuti manevar s kojim povezuje Lanskog isti izvor doživljava i kao specifičnu provokaciju upućenu premijeru Plenkoviću.

Taj izvor navodi da ako bi sankcionirani ruski suvlasnici uspjeli u svom naumu, vlasnička konsolidacija Fortenova grupe privremeno bi se zaustavila, a poslovanje Fortenova grupe i dalje bi bilo ozbiljno oštećeno zbog postojanja sankcioniranih ruskih udjela u vlasničkoj strukturi. Što bi sankcioniranim ruskim suvlasnicima dalo vremena da nastavkom svojih pravnih, medijskih, političkih i obavještajnih manevara i pritisaka ipak uspiju skinuti sankcije, svoj ruski kapital legaliziraju u EU-u i u konačnici preuzmu najveću regionalnu kompaniju. Isti izvor uz sve navedeno tvrdi i da bi uspjeh spomenute operacije osvijetlio ozbiljne pravne i institucionalne rupe u djelovanju tijela Europske unije protiv ruskog utjecaja i izbjegavanja sankcija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
slatkatajna

prije 1 mjesec

Plenković je marioneta koja dozvoljava pljačku hrvatskih građana i kolonizaciju hrvatske, nejdrastičniji primjer su RBA zadruge!