Fuchs: “Ne zatvaramo škole, ali razmatramo dodatne mjere”

Obvezne maske za svo osoblje u školama ili rasterećenje lokalnog prijevoza od gužvi mjere su koje predlaže ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kako bi se smanjila epidemija u školama, ali prelazak škola na online varijantu nije opcija.

“Dokle smatramo da je situacija u školama u redu u ovakvim uvjetima, ne preporučujemo zatvaranje škola i prelazak na online nastavu. Nismo mi originalni da stojimo na tim stanovištima. Njemačka ide u svojevrsnu varijantu lockdowna ali ne zatvara škole. Prema studijama pokazalo se da he zatvaranje škola imalo mali učinak, dvaput veći učinak će biti ako zabranite okupljanja”, rekao je Fuchs a prenio HRT.

Najbolje je, kaže, da škole ostanu otvorene koliko god je to moguće. “Imamo relativno povoljnu epidemiološku situaciju i nemojmo zatvarati škole. Ako proglasimo online nastavu, to znači da sve škole bez obzira na situaciju u lokalnoj sredini prelaze na online. Nije to tehnički problem, ali učinak te mjere na ukupnu epidemiološku situaciju bit će vrlo mali”, rekao je Fuchs.

Kazao je da se razmišlja o dodatnim preporukama. “Recimo da sve osoblje u školama, počevši od prvog razreda na dalje nosi maske. Eventualno da vidimo je li se može nešto organizirati s prijevozom da nemamo gužve u lokalnom prijevozu. To bi se moglo bolje odraziti, nego prelazak na online nastavu”, rekao je Fuchs

Komentiraj