Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je pohvalio Francoisa Fillona, pobjednika prvog kruga republikanskih predizbora za francuskog predsjednika, opisavši ga kao vrlo profesionalnog političara pristojnog ponašanja.

Bivši francuski premijer Francois Fillon podržavao je strateške veze s Kremljom i pozivao na savez s Rusijom i sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u borbi protiv Islamske države.

“Gospodin Fillon se po mom mišljenju znatno izdvaja od drugih svjetskih političara jer se na prvu čini kao rezervirana osoba nesklona javnim nastupima”, komentirao je Putin, a prenijela ruska državna novinska agencija TASS.

“No sa svojim veoma europskim manirama, u njihovom najboljem svjetlu, Fillon je sposoban obraniti svoj stav i to čini vrlo konzistentno. U tom smislu je teški pregovarač. On je naravno i vrhunski profesionalac”, dodao je Putin.

Fillon se zalaže za blisku suradnju s Kremljom više od svog rivala Alaina Juppea s kojim će se suočiti u drugom krugu predizbora u nedjelju.

Čestitajući Fillonu na njegovoj pobjedi, utjecajni moskovski zastupnik Aleksej Puškov izjavio je kako bi njegova pobjeda na predsjedničkim izborima značila “kraj berlinsko-pariškog tandema” u odnosu prema Rusiji. Njemačka i Francuska su proteklih godina stavljale veliki pritisak na Rusiju zbog sukoba u Ukrajini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel tako bi ostala “gotovo sama s Varšavom i baltičkim državama”, smatra Puškov, koji je na čelu odbora za vanjsku politiku u donjem domu ruskog parlamenta.

Fillon je u prvom krugu predizbora postigao veliku pobjedu, osvojivši 44 posto glasova, dok je drugoplasirani Juppe osvojio 29 posto.

Komentiraj