HINA/ Daniel KASAP

Franck neugodno iznenađen tijekom i sadržajem pressice i izjavom privremenog vjerovničkog vijeća

Franck je u utorak objavio da je “neugodno iznenađen” tijekom i sadržajem današnje konferencije za novinare i izjavom članova Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora, iz kojeg uz ostalo iščitava da izvanredna uprava nema namjeru “omogućiti formiranje vjerovničkog vijeća već želi iskoristiti privremeno vjerovničko vijeće u procesu usvajanja nagodbe”.

“Franck je neugodno iznenađen tijekom i sadržajem današnje konferencije i objavljene izjave članova Privremenog vjerovničkog vijeća za medije koju su održali izvanredni povjerenik Vlade RH i nekoliko predstavnika vjerovnika. Potpuno je nejasno u kojem je svojstvu na konferenciji sudjelovala predstavnica VTB banke te tko je i kada ovlastio predstavnika fonda Knighthead Capital da govori u ime ‘svih kreditora’, priopćili su iz Francka.

Podsjećaju sve vjerovnike Agrokora i javnost da je Franck prikupio punomoći većine razlučnih vjerovnika koji nisu uključeni u proces nagodbe.

“To je jedina skupina čije postojanje svojim rješenjem od 5. travnja Visoki trgovački sud nije doveo u pitanje. Usprkos toj činjenici Franck je do danas isključen iz rada na nagodbi vjerovnika”, ističu iz Francka.

Navode i kako je izvanredna uprava Agrokora 3. svibnja objavila priopćenje u kojem tvrdi da će “u idućih nekoliko dana Trgovačkom sudu ponovo predložiti broj članova vjerovničkog vijeća i razvrstavanje vjerovnika u skupine”, ali da to nije učinjeno do danas.

“Iz današnjeg javnog nastupa više je nego jasno da izvanredna uprava nema nikakve namjere provoditi Zakon o postupku izvanredne uprave ni omogućiti formiranje vjerovničkog vijeća kao reprezentativnog i legitimnog predstavnika svih vjerovnika, već želi iskoristiti privremeno vjerovničko vijeće u procesu usvajanja nagodbe”, tvrde iz Francka.

Navode i kako je Trgovački sud u Zagrebu zaključkom od 26. travnja pozvao izvanrednu upravu da u roku od osam dana dostavi u spis Suda dokumentaciju vezanu uz roll-up kredit i zapisnike sa sjednica privremenog vjerovničko vijeća koje su održane nakon 23. siječnja. No, “današnjim uvidom u sudski spis ustanovili smo da te dokumentacije i dalje nema”, kažu u Francku.

“Zbog toga ne treba ni čuditi da izvanredna uprava i dalje u izradi nagodbe koristi savjetnike poznate javnosti po članstvu u grupi ‘Borg’. Rezultat takvog rada bit će konačni prijedlog nagodbe u korist male, ali moćne grupe vjerovnika s nesagledivim štetnim posljedicama za većinu ostalih, koji su potpuno isključeni iz procesa usuglašavanja samoga prijedloga”, drže u Francku.

“Franck još jednom traži da izvanredna uprava obavlja svoju zadaću u skladu sa Zakonom te da u potpunosti poštuje odluke Suda i omogući svim vjerovnicima, odnosno njihovim legitimnim predstavnicima, da na ravnopravan i pošten način sudjeluju u kreiranju nagodbe”, zaključuje se u priopćenju Francka.

Time su reagirali na današnju izjavu izvanrednog povjerenika u Agrokoru Fabrisa Peruška, koji je uz ostalo istaknuo da procesu izvanredne uprave u koncernu ne pomaže psihoza koja se stvara u javnosti, dok su predstavnici vjerovnika poručili da je to proces koji oni vode, kao i da oni sami snose troškove izvanredne uprave i njezinih savjetnika.

“Ovo je proces koji mi vodimo. Cijelom procesu ne pomaže psihoza koja se stvara u javnosti, uglavnom od onih koji nisu dio tog procesa. To svakako usporava sami tijek procesa”, kazao je Peruško, pojasnivši da proces vode vjerovnici – dobavljači, financijski vjerovnici, kompanije…

Kako je rekao, u samom procesu izvanredne uprave veliki je problem osporavanje tražbina iz taktičkih razloga, čija je svrha onemogućavanje okončanja procesa.

“To u svakom slučaju jako usporava ovaj proces i onemogućuje nam da ga privedemo na uspješan način kraju”, ustvrdio je.

Dodao je i da nije veliki problem što nema stalnog vjerovničkog vijeća. “To nije problem”, rekao je, dodavši da je zakon vrlo jasan u pogledu toga da i Privremeno vjerovničko vijeće može donijeti odluku o nagodbi.

Predstavnik Knightheada Andrew Shannahan je kazao kako su kreditori Agrokora investirali su značajna sredstava u Agrokor i zajedno s izvanrednom upravom i njezinim savjetnicima jedino su fokusirani na postizanje nagodbe koja će biti pravedna za sve dionike u kratkom preostalom zakonskom roku.

“Želimo vrlo jasno poručiti da Privremeno vjerovničko vijeće koje danas ovdje stoji predstavlja sve kreditore u Agrokoru, koji će uskoro postati vlasnici Agrokora, nakon završetka tog procesa”, izjavio je i naglasio da su kreditori ti koji snose sve troškove povezane sa savjetnicima i izvanrednom upravom.

“S obzirom na magnitudu Agrokorovih problema i dugova, bez međunarodnih savjetnika i lokalnih stručnjaka i golemog napora izvanredne uprave, mislim da ne bi bilo moguće da danas budemo tu gdje jesmo”, rekla je Dijana Nikolova iz VTB banke.

Predstavnica velikih dobavljača Marica Vidaković poručila je da je, zahvaljujući svima onima koji su na putu pomogli, kriza iza nas, da je poslovanje stabilizirano, a likvidnost društva i opskrba uredna.

“Na tom putu najvažniji su bili apsolutno vjerovnici, odnosno kreditori, zaposlenici i izvanredna uprava zajedno sa savjetnicima, i svima onima koji su htjeli da ovaj proces dođe do kraja. U samom smo finišu. Taj je finiš, s više ili manje gorčine, relativno dobro završio, s obzirom na to kako je moglo završiti da se kojim slučajem nije interveniralo i da se nije spriječila sistemska kriza.”, izjavila je Vidaković.

Peruško je, odgovarajući na pitanje novinara kada se može očekivati nagodba, kazao da “ne bi precizirao datum, ali oko sredine lipnja”.

 

Komentiraj