FOTO: Održana javna tribina ‘Religijske predrasude kao poticaj mržnji’

Kristijan Smok

Tribina ‘Religijske predrasude kao poticaj mržnji’ okupila je najvažnije predstavnike vjerskih zajednica u Hrvatskoj koji su otvoreno govorili o paradoksu mržnje potaknutom religijskim predrasudama.

”Zašto se mrzimo? Mrzimo se – ako se tako može reći, iako bih ja rekao radije da se ne volimo – jer povijest drugih čitamo iz vlastite perspektive, površno i pristrano, i nismo spremni izaći u pokušaju da bismo shvatili i njihova stajališta i tako uvidjeli da u povijesti nisu griješili samo drugi“, rekao je msgr. Mate Uzinić, dubrovački biskup, predsjednik Vijeća HBK za Život i obitelj.

Uz njega su o fenomenu mržnje kroz religijsku prizmu, na drugoj tribina ciklusa ‘Zašto se mrzimo?’ u Hrvatskom novinarskom društvu, govorili i Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, dr. Aziz efendija Hasanović, muftija, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Luciano Moše Prelević, rabin Židovske općine Zagreb, glavni rabin u RH, uz moderatora Branimira Pofuka, kolumnista i publicista.

Rabin Luciano Moše Prelević podsjetio je sve prisutne na značenje najvećeg pravila Tore koje je ujedno i ključ ove problematike “Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe”. Zagrebačko-ljubljanski mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, Porfirije Perić naglasio kako Hristos osuđuje i odbacuje mržnju, jer mržnja je duhovni poremećaj i devijacija koja narušava psihičko stanje čovjeka iznutra i razara njegov potencijal, a zagrebački muftija osvrnuo se na najčešće uzroke predrasuda.

”Živimo sa predrasudama i imamo predrasude o drugima. Ali, važno je da znamo kako ćemo razbijati predrasude i učiniti svijet boljim, svijet u ozračju ljubavi, povjerenja i zajedništva“, rekao je dr. Aziz efendija Hasanović.

”Iduća, treća tribina iz ciklusa Zašto se mrzimo?, održat će se 28. studenoga pod nazivom ‘Anatomija hrvatsko – srpske mržnje’. Pozivamo vas da nam se pridružite u istraživanju mržnje u različitim područjima svakodnevnog života hrvatskog društva”, najavila je Nataša Popović, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, koji i organizira događanja.

Komentiraj