Petra Sipina

FOTO: Ninska solana jubilarno obilježila Europski dan prebrojavanja ptica

Turistička zajednica grada Nina je po deseti puta organizirala manifestaciju ‘Obilježavanje europskog dana prebrojavanja ptica’ i to na poljima Solane Nin.

Kišno vrijeme je odredilo početak tradicionalnog susreta. U natkrivenom prostoru je Josipa Šalov, djelatnica Muzeja soli, održala kratko predavanje okupljenima i učenicima 6. razreda osnovne škole Bartul Kašić iz Zadra o ekološkoj proizvodnji soli i flori i fauni na i uz polja soli.

Učenici su sa zanimanjem slušali predavanja o eko staništu koje je toliko vrijedno za Europu te pticama koje se zadržavaju pri selidbi, zimovalice i one koje su gnjezdarice. Predavanje su održali i direktorica Turističke zajednice grada, Nina Marija Dejanović, te iz javne ustanove Natura Jadera, čuvar prirode Josip Brajković. Tijekom tih predavanja kiša je prestala i sunce je zasjalo te su djeca mogla obići polja soli i dalekozorima promatrati ptice. Za njih je to bio neopisiv doživljaj.

U popodnevnim satima na razgledavanje solane i njezinih ptica došli su mnogi znatiželjnici, zaljubljenici u prirodu te neki iznajmljivači. Svima su bili osigurani dalekozori za promatranje ptica, a popodnevno sunce i svjež zrak privukli su ih na polja soli gdje su doživjeli potpuno novi, na svoj način, osebujni svijet. Mnogi su se čudili kako se može vidjeti tako veliki broj raznih vrsta ptica koje se najvećim dijelom zadržavaju na južnom predjelu solane, upravo tamo gdje su bazeni koji se ne koriste za proizvodnju soli pa je poznato ornitološko područje privlačno promatračima.

Ninska laguna dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama i jedno od malobrojnih močvarnih staništa. Na tako malom prostoru pronalaze se neobična područja koja pripadaju u svjetsku bioraznolikost, a tu je utočište pronašlo 204 vrste ptica. Od ptica močvarica najpoznatije su: vlastelica, morski kulik, mala bijela čaplja i vodomar. Grad Nin je dobio titulu EDEN – europske destinacije izvrsnosti i počeo je razvijati održive oblike turizma te program promatranja ptica koji je u zapadnoj Europi jako popularan.

Turistička zajednica grada je prošle godine izdala na hrvatskom i engleskom jeziku prospekt ‘Nin, promatranje ptica- birdwatching’, a realizirala je dva filma koji se mogu pogledati na YouTube kanalu.

Članak je uređen prema orginalnom tekstu Angele Tartaro.

Panorama Nina (FOTO: Velid Jakupović)
Predavanje o eko staništu (FOTO: Petra Sipina)
Učenici promatraju dalekozorima (FOTO: Petra Sipina)
Zaljubljenici u prirodu obilaze solanu (FOTO: Petra Sipina)
Vodomar (FOTO: Marin Stulić)
Pupavac (FOTO: Marin Stulić)
Sive čaplje (FOTO: Ivo Pervan)

Komentiraj