Prava drama događa se u pozadini izvjesnog transfera Andreja Kramarića, hrvatskog nogometaša i igrača nogometnog kluba Rijeka iz tog kluba u inozemstvo: počeo jepozadinski rat za podjelu plijena od njegova transfera. Dva izvora koja su više puta sudjelovali u transferima raznih hrvatskih nogometaša tvrde da je Gabriele Volpi, vlasnik 70 posto dionica sportskog dioničkog društva nogometnog kluba Rijeka,otkupio ugovor koji je s tim klubom nedavno produžio Kramarić.

[quote_box_center]

  • Prava drama događa se u pozadini izvjesnog transfera Andreja Kramarića.
  • Počeo je pozadinski rat za podjelu plijena od njegova transfera.
  • Izvori tvrde da je Gabriele Volpi, vlasnik 70 posto dionica sportskog dioničkog društva nogometnog kluba Rijeka, otkupio ugovor koji je s tim klubom nedavno produžio Kramarić.

[/quote_box_center]

17.02.2012. Rijeka - Novi vlasnik i buduci predsjednik nogometnog kluba Rijeke Gabriele Volpi, posjetio je stadion Kantrida u drustvu suradnika Damira Miskovica i Luciana Susnja dopredsjednika Rijeke. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Gabriele Volpi preporodio je riječki nogometni klub, zbog čega je omiljen među navijačima.Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Prema tvrdnjama istih izvora, tvrtka iza koje stoji Volpi otkupila je taj ugovor za 2,1 milijun eura. Ako su te tvrdnje točne, tada je Volpi za taj iznos zapravo kupio pravo da na Kramarićevom transferu preko posredničke tvrtke zaradi najveći dio prave vrijednosti Kramarićeva transfera u inozemstvo. U tom slučaju, Volpi bi samo na tom transferu mogao povratiti najveći dio novca koji je dosad uložio u riječki nogometni klub. Hrvatski nogometni klub Rijeka postao je sportsko dioničko društvo u rujnu 2013. Formalno pravni postupak preoblikovanja tog nogometnog kluba iz sportskog kluba-udruge za natjecanja u sportu u sportsko dioničko društvo dovršen je upisom povećanja temeljnog kapitala s iznosa od 12 na 82,87 milijuna kuna na riječkom trgovačkom sudu.

ODLUKU O POVEĆANJU TEMELJNOG KAPITALA donijela je Glavna skupština tog nogometnog kluba 27. kolovoza 2013. Grad Rijeka u temeljni kapital uložio je svoja prava i potraživanja prema klubu i to temeljem prenesenih potraživanja Ministarstva financija na ime duga za poreze, doprinose i druga javna davanja u iznosu od 16,86 milijuna kuna. Time je grad Rijeka stekao 30 posto dionica tog društva, dok je Volpi u nogometni klub Rijeka uložio 54,01 milijun kuna i tako stekao 70 posto vlasništva. Volpi je taj novac uplatio preko tvrtke Stichting Social Sport iz Nizozemske. Volpi je talijanski poduzetnik koji se obogatio u Africi na poslovima s naftom, pretežito u Nigeriji i Angoli. U talijanskim medijima više puta o njemu se kritički pisalo. Tvrdilo se da se obogatio zahvaljujući dobrim vezama s korumpiranim nigerijskim političarima. Volpi je demantirao tvrdnje da je on korumpirao te političare, govoreći kako ih je financirao donacijama na način kako se to radi u svim drugim zemljama.

17.02.2012. Rijeka - Konferencija novog vlasnika nogometnog kluba Rijeka Gabrielea Volpija i gradonacelnika Vojka Obersnela u salonu Grada sa suradnicima, starim predsjednikom Robertom Komenom , novim Damirom Miskovicem i novim dopredsjednikom Simoneom Volpijem. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Gabriele Volpi i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel razmjenjuju dresove hnk Rijeka.Foto: Goran Kovačić/ Pixsell

Među ostalim, Volpi posjeduje koncesije za korištenje četiriju nigerijskih luka, bavi se proizvodnjom specijalnih cijevi za naftne bušotine, a posjeduje i više desetaka brodova za prijevoz materijala do platformi, tvrtke za gradnju mostova i brojne druge u kojima radi više od 15 tisuća ljudi. Volpi je 2008. obnovio tada gotovo posve ugasli nogometni klub Spezia iz Ligurije, a u talijanskoj sportskoj javnosti poznat je i po tome što je vlasnički vezan uz poznati talijanski vaterpolo klub Pro Recco iz Genove. Nakon što je Volpi u njega investirao, riječki nogometni klub se pojačao brojnim kvalitetnim nogometašima i počeo osvajati i neke domaće trofeje. Klub je ove godine drugi put nastupio i u UEFA-inoj Europskoj ligi. Utakmice su vrlo dobro posjećene, klub je ostvario solidne rezultate i u tom međunarodnom natjecanju, a među najboljim igračima u klubu ove sezone je Kramarić. On je samo tijekom prvog dijela aktualne nogometne sezone za klub postigao 28 pogodaka u ukupno 29 odigranih utakmica. Zbog odlične forme pozvan je i u hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Svojim je igrama privukao pozornost i nekih bogatih međunarodnih klubova pa se i uoči zimskog prijelaznog roka više puta počelo pisati da bi ga riječki nogometni klub mogao kvalitetno prodati i na njemu odlično zaraditi. Novinari dnevnih novina posljednjih tjedana raspisali su se o različitim klubovima koji su za Kramarića navodno počeli pokazivati ozbiljan interes. Među njima su se spominjali talijanski Juventus, te engleski Chelsea, ali i neki manje poznati klubovi poput Vitessea ili engleskog Leicestera, gdje bi ga Chelsea navodno posudio ako bi ga kupio. Spominjali su se i prilično različiti iznosi koji su inozemni klubovi navodno spremni platiti za Kramarića. Još u studenome spominjalo se da Juventus nudi između 6 i 12 milijuna eura. Potom se posljednjih dana aktualizirala priča o mogućem Kramarićevom prelasku u Chelsea, o čemu su se raspisali i engleski mediji.

Usred svih tih pregovora Kramarić je koncem prošle godine s još nekim igračima formalno produžio ugovor s Rijekom do 2017. Bio je to formalni potez, kako Kramarić na ljeto 2015. ne bi postao slobodan igrač. Kramarić je i dotad u ugovoru imao klauzulu koja mu je dopuštala odlazak iz kluba ako bi se pojavio kupac koji bi klubu bio spreman isplatiti 2 milijuna eura odštete. Zbog te se klauzule tvrdilo kako je Kramarić klub mogao napustiti i ranije, ali mu se nije žurilo jer se računalo da će i on i klub zbog njegovih kvalitetnih igara više zaraditi.

AKO SU TOČNE TVRDNJE da je Volpi preko jedne od tvrtki koje kontrolira zapravo platio riječkom nogometnom klubu 2,1 milijun eura, onda je zapravo on bio taj koji je iskoristio mogućnost da klubu uplati tek nešto više od minimalne tražene odštete. On je to kao većinski vlasnik kluba mogao učiniti. Ako bi to bilo točno, riječki nogometni klub od Kramarićeve prodaje ne bi dobio ni približno onoliko koliko je vrlo vjerojatno mogao dobiti. Procjenjuje se da bi neki inozemni kupac za Kramarića bio spreman isplatiti oko 10 milijuna eura.

Izvori bliski obitelji Kramarić tvrde da se prema odredbama iz ranijeg Kramarićevog ugovora iznos njegova transfera trebao raspodijeliti na sljedeći način: 40 posto dobio bi riječki nogometni klub, isto toliko zagrebački nogometni klub Dinamo iz koga je Kramarić stigao u Rijeku pod ni danas posve poznatim financijskim okolnostima te 20 posto obitelj Kramarić.

Tvrdi se da se upravo oko podjele tog iznosa sada događa prava drama. Ako je Volpi preko posredničke tvrtke pod svojom kontrolom zapravo kupio Kramarića od Rijeke za 2,1 milijun eura, tada bi to formalno bio iznos koji bi Rijeka trebala dijeliti u spomenutim omjerima. Izvori bliski osobama koje su povezane s Kramarićevim transferom tvrde da s takvim razvojem događaja nisu zadovoljni ni čelnik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić, ni obitelj Andreja Kramarića.

U prilog tim tvrdnjama idu i nedavne Mamićeve izjave da bi odlazak Kramarića u Chelsea bio njegovo nogometno samoubojstvo te da bi tim Kramarićev otac zapravo “ubio” vlastito dijete. Osobe bliske Mamiću tvrde da je tako reagirao zapravo zato što je izgubio kontrolu i uvid koliko će zaista novca završiti u riječkom nogometnom klubu od Kramarićeva transfera u inozemstvo. Kao jedan od najspretnijih hrvatskih trgovaca nogometnim igračima, Mamić vjerojatno najbolje u Hrvatskoj zna što se u takvim situacijama sve može dogovoriti. Zapravo je pravo pitanje gdje će i koliko novca od tog transfera završiti te tko će ga i koliko podijeliti.

17.02.2012., Rijeka - Novi vlasnik i buduci predsjednik nogometnog kluba Rijeke Gabriele Volpi, posjetio je stadion Kantrida u drustvu suradnika Damira Miskovica i Luciana Susnja dopredsjednika Rijeke. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Gabriele Volpi u šetnji s klupskim dužnosnicima obilazi riječki stadion.Foto: Goran Kovačić/ Pixsell

Izvori upućeni u zbivanja oko tog transfera tvrde da je Kramarićev otac Josip zatražio da bez obzira na tehnički modalitet transfera njegova obitelj od prodaje Kramarića u inozemstvo dobije 2 milijuna eura. Kramarić bi osim dijela tog iznosa potom godišnje zarađivao 1,5 milijuna eura plaće u svom novom nogometnom klubu. Čak se tvrdi da se zbog mogućeg opisanog manevra Gabrielea Volpija pobunio predsjednik riječkog nogometnog kluba Damir Mišković. Tvrdi se da Miškoviću nije odveć drago što klub koji je na čelu neće u tom slučaju dobiti ni lipe više od 2,1 milijuna eura.

S DRUGE STRANE, Volpija u Rijeci iznimno poštuju i zato jer je najavio i neka druga ozbiljna ulaganja u lokalnu nogometnu infrastrukturu i daljnji razvoj tog nogometnog kluba. Ako bi bile točne tvrdnje da je Volpi preko tvrtke koju kontrolira otkupio Kramarića od Rijeke prije njegova transfera u inozemstvo, tada bi na mogućoj razlici u cijeni Volpi vratio veći dio svojih dosadašnjih ulaganja u riječki nogometni klub. To bi ujedno otvorilo pitanje je li tako taj talijanski poduzetnik zapravo oštetio klub u komu nije jedini suvlasnik te pokazalo da Volpi ulaganje u riječki nogometni klub tretira prvenstveno kao investiciju u kojoj namjerava dodatno zaraditi i u kojoj mu sportski interesi kluba nisu uvijek na prvom mjestu.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Komentiraj

PREKOMarko Prpić, Goran Kovačić
Podijeli objavu
Prethodni članakFOTO: IVAN VILIBOR SINČIĆ U tjedan dana od mlade nade do manipulatora
Sljedeći članakKRONOLOGIJA RATNOG LUDILA Anatomija ratnih zločina u Domovinskom ratu
Berislav Jelinić je istraživački novinar sa više od dvadeset godina radnog iskustva u vodećim hrvatskim tiskanim i elektroničkim medijima. Diplomirani je kriminalist sa apsolviranim studijem novinarstva, te stečenim zvanjem EMBA nakon završene Cotrugli Business School. Radio je kao novinar i urednik u tjednicima Globus, Studio, Arena, Aktual, dnevnim novinama Jutarnji list, na OTV-u, te autorski surađivao na projektima emitiranim na HTV-u i TV Mreži, ali najveći dio profesionalnog angažmana aktivan je u Nacionalu. Početkom 2014. izdao je knjigu pod naslovom Zašto je ubijen Ivo Pukanić. Godinama je aktivan u nevladinom sektoru vezanom uz razvoj transparentnosti pravosuđa. Tijekom posljednjih pet godina aktivan je član Rotary kluba Zagreb Medvedgrad, gdje je odradio i jednogodišnji predsjednički mandat.