Četiri ministarstva, mjesto potpredsjednika Vlade i nekoliko pozicija u jakim državnim tvrtkama ono je što bi, kako se neslužbeno može čuti u HDZ-u, ta stranka mogla ponuditi Mostu. No, o tome se, tvrde obje strane, i HDZ i Most, u ponedjeljak navečer na pregovorima u središnjici HDZ-a nije razgovaralo.

Prema riječima Andreja Plenkovića, HDZ je tek iznio buduću viziju ustroja Vlade gdje bi bilo određenih modifikacija u odnosu na postojeći ustroj, no istaknuo je kako to ne bi bilo pretjerano drugačije. Iako nije želio iznositi detalje, jučer je potvrdio da će Vlada imati četiri potpredsjednika, piše Jutarnji list.

U kuloarima se moglo čuti kako ta najava nije dobro odjeknula u Mostu. Na pitanje je li točno da će odbaciti Plenkovićevu najavu da buduća Vlada ima četiri potpredsjednika, Miroslav Šimić iz Mosta je rekao:

‘Saslušali smo sve ideje i ni za što od toga nismo rekli da nam nije ili je prihvatljivo. Unutar Mosta ćemo sve raspraviti i reći svoj stav potencijalnim partnerima. Nema nikakvog razloga za dizanje tenzija’.

Na četiri mjesta potpredsjednika u Vladi, prema neslužbenim informacijama, mogli bi doći Božo Petrov, Davor Stier, Ivana Maletić i Davor Božinović. Navodno se Petrovu ne sviđa ideja da bude tek jedan od četiri potpredsjednika. Na potpredsjedničkom mjestu mogao bi biti i Zdravko Marić ako, navode izvori iz HDZ-a, Ivana Maletić odluči ostati u Europskom parlamentu.

Jedna od glavnih tema o kojoj HDZ i Most ovih dana razgovaraju je Ministarstvo gospodarstva za koje su zainteresirane obje strane, a jučer je u središnjici HDZ-a zajedno sa Zdravkom Marićem bio i ministar gospodarstva iz Mosta Tomislav Panenić. Most želi zadržati to ministarstvo, dok su iz HDZ-a zadnjih dana neslužbeno poručivali kako se ovaj put neće odreći tog resora. Jutarnji doznaje da HDZ i Most, čije su radne skupine i jučer imale sastanke, razgovaraju o mogućnosti spajanja Ministarstva obrta i poduzetništva s Ministarstvom gospodarstva, te izdvajanju energetike.

‘Postoji ideja o spajanju nekih ministarstava i izdvajanju energetike, ali nije još definirano bi li se energetika odvojila u posebno ministarstvo ili bi se osnovala agencija koja bi time upravljala. Spominje se također da bi se energetika mogla spojiti s Ministarstvom zaštite okoliša’, kazao je izvor iz HDZ-a te dodao kako ni u samom HDZ-u nisu usuglašeni oko svih tih ideja. U HDZ-u se spominje da će biti još nekih spajanja i razdvajanja resora, a jedna od ideja je da se iz Ministarstva socijalne politike izdvoje mladi koji bi u nekoj varijanti, navodno, trebali biti objedinjeni sa sportom.

U HDZ-u su se jučer, kako je neslužbeno bilo najavljeno, trebali održati pregovori s nacionalnim manjinama, no nisu održani. U HDZ-ovoj središnjici jučer su se uglavnom sastajale radne skupine, a slični sastanci održavat će se i idućih dana. Predsjednik HDZ-a ni jučer nije želio iznositi detalje oko ustroja buduće Vlade koji je u ponedjeljak prezentiran Mostu.

Komentiraj