Fokus proslavio treći rođendan. Predlažu novi raspored izbornih jedinica i elektroničko glasanje

Stranka Fokus u subotu je svečano obilježila tri godine od osnutka.

“Otpočetka smo rekli da u svojim politikama nećemo stavljati naglasak na teme koje svjetonazorski dijele ljude i toga smo se držali. Naš su prioritet one politike koje stavljaju kruh na stol. Svjetonazorske podjele se često koriste kako bi se skrenula pozornost s najbitnijih tema poput razvoja gospodarstva, zdravstvenog i mirovinskog sustava, obrazovanja, poreznog sustava itd. Mi na tu igru ne nasjedamo”, istaknuo je predsjednik stranke Davor Nađi.

U ime stranke nezavisnih gradonačelnika i načelnika koja je u osnivanju, prisutan je bio njihov budući predsjednik Marko Jelić, uime Nezavisne liste mladih nazočio je predsjednik Ante Pranić, SDP je predstavljao zamjenik predsjednika stranke Siniša Hajdaš Dončić, a prisutni su bili i Anka Mrak-Taritaš (Glas), Radomir Čačić i Natalija Martinčević (Narodna stranka – Reformisti), Darko Klasić (HSLS), Katarina Nemet (IDS), a poseban gost bio je i Roman Jakič kao predstavnik grupacije ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe).

Nakon službenog dijela održana je panel diskusija na kojoj su, uz Fokus, o najavljenim izmjenama Izbornog zakona raspravljali i predstavnici drugih stranaka. Nađi je uime Fokusa iznio prijedlog u kojem se zalaže za digitalizaciju i omogućavanje elektroničkog glasanja putem sustava e-građani, usklađivanje popisa birača sa stvarnim stanjem te preoblikovanje izbornih jedinica.

“S obzirom na blizinu nadolazećih parlamentarnih izbora, stava smo da ovo nije trenutak za korijenite promjene u sustavu, nego prvenstveno za uskladu izbornih jedinica prema uputama Ustavnog suda”, naglasio je Nađi i objasnio kako je prijedlog Fokusa da se zadrži sustav s 10 izbornih jedinica, s po 14 zastupnika, uz dvije jedinice za manjine i dijasporu.

Nađi je predstavio i kartu izbornih jedinica kako ih vidi Fokus – to su izborne jedinice koje imaju jednaku težinu glasa, granice izbornih jedinica prate granice gradova i općina ili na razini najvećih gradova granice gradskih četvrti, a u obzir se uzimaju zajednički geografski pokazatelji, gravitacijska područja te razvojni status. Najbitnije je da takve izborne jedinice uspostavljaju ravnomjernu vrijednost glasa između svih izbornih jedinica.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]