Financial Times: AstraZeneca može početi zarađivati na cjepivu od srpnja 2021.

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca mogao bi u srpnju 2021. godine objaviti kraj pandemije koronavirusa, što bi značilo da može početi zarađivati na cjepivu za Covid-19, izvijestio je Financial Times.

Kompanija je svojedobno objavila da neće zarađivati na cjepivu dok pandemija ne završi a prema memorandumu o razumijevanju potpisanom s brazilskom organizacijom za javno zdravlje Fiocruz može objaviti kada pandemiju smatra završenom, piše FT.

List povezuje sredinu iduće godine kao mogući datum objave kraja pandemije s tim memorandumom.

Prema FT-u, razdoblje pandemije“ moglo bi se produžiti i nakon 1. srpnja 2021., ali samo ako AstraZeneca, „u dobroj vjeri, ocijeni da pandemija SARS-CoV-2 nije završila“.

Iz kompanije su poručili da razvoj cjepiva ne smatraju prilikom za zaradu.

„Od samog početka AstraZeneca tretira razvoj cjepiva kao odgovor na globalnu krizu u javnom zdravstvu a ne kao komercijalnu priliku“, priopćio je u četvrtak proizvođač lijekova.

Navode da su uspostavili više opskrbnih lanaca kako bi osigurali pravodoban, proširen i pravedan pristup cjepivu, kako za zemlje s visokim tako i za one s niskim prihodima, “s kapacitetom koji trenutno prelazi tri milijarde doza“.

Cijene i opskrba eksperimentalnim cjepivima za Covid-19 predmet su opsežnih rasprava u javnosti, budući da su bogatije zemlje uložile milijarde dolara u financiranje, a AstraZeneca je dobila i zaštitu od mogućih tužbi u slučaju nuspojava.

Britanska tvrtka razvila je cjepivo u suradnji sa Sveučilištem Oxford i potpisala je više ugovora o opskrbi i proizvodnji više od tri milijarde doza, ali je javnost dobila tek ograničen uvid u njihove detalje.

Komentiraj