Nogomet
Decoration icon

UN

FIFA i UN zajedno protiv kriminala u nogometu

Autor:

16.12.2022., Qatar National Convention Centre, QNCC, Doha, Katar - Zavrsna konferencija za medije na SP u Kataru. Predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino i Bryan Swanson. 
 Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) obnovili su Memorandum za izbacivanje kriminala iz nogometa.

Memorandum su u New Yorku potpisali predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i izvršna direktorica UNODC-a Ghada Waly, a ovaj sporazum se nadovezuje na početni memorandum o razumijevanju potpisan u Beču 2020. godine.

Memorandum o razumijevanju obvezuje obje strane da pojačaju svoje napore u zaštiti integriteta nogometa kako bi nogometno okruženje bilo zaštićeno za djecu, mlade odrasle osobe i ranjive sportaše. Također, nastavit će razvijati kapacitete i podići svijest o borbi protiv korupcije i kriminala u i kroz nogomet.

Obje strane su se složile podržati razvoj nove globalne mreže UNODC-a s ciljem poboljšanja suradnje i koordinacije između tijela za provođenje zakona za borbu protiv korupcije i sportskih organizacija.

“Nogomet ujedinjuje ljude iz svih krajeva svijeta, mlade i stare, dječake i djevojčice. Može promovirati zdrave stilove života, pružiti nove prilike i inspirirati milijune da ostvare svoje ciljeve na terenu i izvan njega,” kazala je Waly.

“FIFA je već napravila puno dobrog posla s UNODC-om kako bi nogomet učinila čišćim i nastavit ćemo raditi na tome da djevojčicama i dječacima diljem svijeta pružimo priliku da ostvare svoje snove na terenu,” istaknuo je Infantino.

“Kroz obnovu ovog Memoranduma o razumijevanju, drago mi je što su UNODC i FIFA ojačali našu zajedničku predanost izbacivanju kriminala iz nogometa i što su obje organizacije i dalje predane osiguravanju poštene igre i obrani integriteta nogometa,” dodao je prvi čovjek krovne nogometne organizacije.

Dva su se tijela u početku udružila kako bi se uhvatila u koštac s korupcijom i kriminalom u i kroz nogomet pod okriljem Memoranduma o razumijevanju potpisanog u sjedištu UNODC-a u Beču 2020. Od tada su FIFA i UNODC surađivali kako bi podržali provedbu više od 60 aktivnosti.

Globalni program integriteta također je pokrenut u ožujku 2021., a za svih 211 saveza članica FIFA-e, kao i za predstavnike kaznenopravnih tijela, osigurao je znanje i alate za sprječavanje i borbu protiv manipulacije utakmica putem niza od 30 radionica.

EKSKLUZIVNO: Kako sramotni pakt vraća organizirani kriminal u vrh hrvatskog nogometa

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.