Glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak i njegov suoptuženik Petar Turković iz trećeg puta su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođeni optužbe da su u aferi Nanbudo na prodaji zemljišta ostvarili korist veću od deset milijuna kuna jer je sud u utvrdio da su u to zemljište uložili 10,7 milijuna kuna.

Predsjednica sudskog vijeća Irena Kvaternik rekla je u obrazloženju presude da zemljište nije kupljeno od grada po povlaštenim uvjetima kako je to tvrdilo tužiteljstvo, jer je u cijenu bila uračunata i renta. Suprotno optužbi koja je tvrdila da je namjena zemljišta bila isključivo gradnja Centra za dnevnu skrb invalida, sud je temeljem iskaza svjedoka i vještaka utvrdio da je namjena bila mješovita, što znači da su se na njemu mogli raditi i komercijalni sadržaji.

Sud je utvrdio također da vlasništvo nad zemljištem nije bilo ograničeno, kako je tvrdilo tužiteljstvo, što znači da su optuženici mogli slobodno upravljati tim zemljištem. Sutkinja je na kraju ustvrdila kako su optuženici oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Županijsko državno odvjetništvo teretilo je okrivljene da su zemljište, namijenjeno gradnji Centra za dnevnu skrb invalida 2002. preprodali Konzumu i pritom zaradili više od 10 milijuna kuna.

Ni Ferenčak niti Turković nisu došli na izricanje presude. Ferenčakov odvjetnik Tomislav Grahovac rekao je nakon presude da su sretni i zadovoljni što smo nakon dugogodišnjeg suđenja uspjeli dokazati da je Ferenčak nedužan i da nije ništa počinio kako mu stavlja na teret optužnica.

“Od početka postupka smo tvrdili da ne stoji činjenična ni pravna kvalifikacija optužnice. Sud je u prvostupanjskom postupku donio takvu odluke jer jednostavno nije dokazano da bi se počinilo kazneno djelo kako je to opisano u optužnici”, rekao je Grahovac.

Ferenčak i Turković  nepravomoćno su bili proglašeni krivima na dva ranija suđenja, ali je obje presude Vrhovni sud srušio zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Posljednji put su osuđeni u rujnu 2014. na djelomično uvjetne kazne, dok su prvom presudom iz ožujka 2010. nepravomoćno bili osuđeni na godinu dana zatvora.

Komentiraj