epa

FBI priznao da je bio upozoren da bi Cruz mogao napasti školu

Američka savezna policija (FBI) priznala je u petak da nije poduzela nužne mjere pošto je u siječnju bila upozorena da bi Nikolas Cruz, koji je u srijedu ubio 17 osoba u srednjoj školi u Floridi, mogao biti opasan.

FBI dodaje da je primio poziv osobe bliske Cruzu koja je upozorila na devijantno ponašanje tog devetnaestogodišnjaka i na njegov plan da ubija ljude, pa i u školskoj ustanovi.

Toj je informaciji “trebalo pristupiti kao potencijalnoj prijetnji” i “trebalo ju je proslijediti uredu FBI-ja u Miamiju zaduženom za provođenje istrage”, dodao je FBI u priopćenju.

No informacija nije proslijeđena, pa nije bilo ni istrage, priznaje savezna policija. Ukratko, “nije se poštovala procedura koja je na snazi”, zaključila je.

Informator, čiji se identitet ne otkriva, opširno je u telefonskom pozivu opisao oružje koje je Cruz posjedovao i prijeteće poruke koje je objavljivao na društvenim mrežama.

U izjavi uz priopćenje, ravnatelj FBI-ja Christopher Wray najavljuje da će “ući u srž problema” i izražava spremnost na izmjenu postojećih pravila.

Cruz je uhićen nedugo nakon pucnjave. Optužen je za 17 ubojstava s predumišljajem.

 

Komentiraj