Fauci: “Superširenje je išlo i iz Bijele kuće”

Vrhunski američki stručnjak za viruse Anthony Fauci, član tima za borbu protiv covida-19, rekao je kako je očito da je “superširenje” te bolesti počelo u Bijeloj kući, javlja u petak BBC.

Upitan na radiju CBS News o širenju epidemije iz Bijele kuće, Fauci je rekao da “podaci govore sami za sebe”.

On je govorio na radiju nakon što je predsjednik Donald Trump rekao da se oporavio i da je kadar vratiti se u predizbornu utrku, nepunih mjesec dana prije izbora.

Kritičari kažu da Bijela kuća izbjegava pitanja o Trumpovu zdravlju.

Dopisnik radija CBS Newsa iz Bijele kuće upitao je Faucija za komentar o nevoljkosti Bijele kuće da inzistira na nošenju maski i socijalnoj distanci kao mjerama opreza protiv širenja virusa.

“Podaci govore sami za sebe – imali smo događaj u Bijeloj kući s kojeg je počelo superširenje, gdje su ljudi bili natiskani i nisu nosili maske”.

Fauci je usto istaknuo da su stručnjaci preporučili nošenje maske prije šest mjeseci.

Događaj u Bijeloj kući na kojemu se slavilo predsjednikova nominacija sutkinje Amy Coney Barrett u Vrhovni sud 26. listopada, najvjerojatnije je bio žarište lokalnog prijenosa zaraze jer su mnogi sudionici skupa na testiranju nakon toga bili pozitivni.

Glasnogovornica Bijele kuće rekla je u petak prijepodne da se predsjednik želi tijekom vikenda vratiti u predizbornu utrku.

 

Komentiraj