F1 se ne vraća iduće godine u Kinu zbog politike nulte stope prema Covidu

Povratak Kine na raspored Formule 1 bit će otkazan sljedeće godine zbog politike te zemlje u vezi s Covidom, saznaje BBC Sport. Formula 1 nije posjetila Kinu od 2019., ali se trebala vratiti za četvrtu utrku 2023. 16. travnja. Kineska politika nultog Covida dovela je F1 do zaključka da se utrka ne može održati.

Ključna sporna točka je da osoblje F1 neće biti oslobođeno zahtjeva za karantenu u slučaju da pati od infekcije Covid-19. F1 smatra da ne može tražiti od momčadi da idu u zemlju na utrku u Šangaju s rizikom da bi osoblje moglo biti zadržano danima ako se zarazi koronavirusom. Najnovija kineska pravila zahtijevaju da svatko tko ima Covid-19 mora provesti pet dana u centru za izolaciju plus tri dana izolacije kod kuće.

Predsjednik F1 i glavni izvršni direktor Stefano Domenicali još nije službeno otkazao utrku, ali se odluka smatra neizbježnom. F1 je odbio komentirati situaciju.

Ne očekuje se da će F1 nastojati zamijeniti Kinu drugom utrkom, tako da će kalendar biti srezan na 23 utrke, što je još uvijek rekord svih vremena, ali jedan događaj manje nego što je F1 prvotno planirao.

Kinesko otkazivanje ostavit će prazninu od četiri tjedna u rasporedu za 2023. između VN Australije u Melbourneu 2. travnja i VN Azerbajdžana u Bakuu 30. travnja. Domenicali navodno vodi razgovore s vlastima u Bakuu u pokušaju da ih uvjeri da pomaknu utrku tjedan dana unaprijed do 23. travnja, ali nailazi na otpor. Ako se Baku ne može uvjeriti da preseli datum utrke, očekuje se da će praznina ostati nepopunjena.

F1 je također u pregovorima o produljenju ugovora s Azerbajdžanom za utrku, koji bi trebao završiti sljedeće godine.

Očekivalo se da će F1 odustati od utrke kako bi napravila mjesta za druge nove sudionike, poput planirane utrke u Kyalamiju u Južnoj Africi. No, očekuje se da će Azerbajdžan, koji plaća jednu od najvećih naknada u bilo kojoj utrci, potpisati novi 10-godišnji ugovor.

Koje će utrke biti sprinterske?

F1 je dotjerao svoju analizu o tome koje su staze najprikladnije za održavanje sprinterskih događaja, koji uključuju kraće utrke subotom kako bi se postavio startni poredak za glavnu veliku nagradu, i blizu je dogovora o šest utrka koje će ih ugostiti u 2023.

F1 planira da to budu: Azerbajdžan, Austrija od 30. lipnja do 2. srpnja, Belgija od 28. do 30. srpnja, Katar od 6. do 8. listopada, VN Sjedinjenih Država u Austinu od 20. do 22. listopada i Brazil od 3. do 5. studenog. .

F1 je htio ugostiti sprintersku utrku u Saudijskoj Arabiji, drugoj utrci sezone koja će se održati od 17. do 19. ožujka, ali su se saudijske vlasti protivile traženoj naknadi.

Ipak, nije isključena ideja da se na natjecanju u Jeddahu održi sprint. Ako se pregovori nastave i postigne dogovor, vjerojatno će je zamijeniti Katar.

Broj održanih sprinterskih natjecanja udvostručit će se iduće godine jer ih F1 zanima jer povećavaju prihode i televizijsku publiku.

Ovi događaji uključuju kratku utrku na jednu trećinu udaljenosti u subotu poslijepodne umjesto kvalifikacija. Rezultat sprinta odlučuje o rasporedu za glavni Grand Prix, a kvalifikacije su pomaknute za petak kako bi se odredio raspored za sprint.

 

Komentiraj