Europske odredbe o elektroničkoj privatnosti će biti izmijenjene

Unsplash/camilo jimenez

Europska direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama iz 2002. godine će biti izmijenjena, piše ictbusiness.com.

Građanima Europe iznimno je važna e-privatnost i privatnost osobnih podataka. Korisnici aplikacija i dalje preferiraju automatsku obostranu enkripciju, no veliku ulogu u ovom području imaju i tvrtke pružatelji usluga. Direktiva će na novi način definirati slučajeve obrade elektroničkih komunikacijskih podatka i pristup podacima pohranjenima na uređajima korisnika.

Postojeću direktivu o privatnosti i elektroničkim komunikacijama iz 2002. godine je potrebno nadopuniti i kako bi se uzeo u obzir novi napredak tehnologije. Europskim nacrtom uredbe o e-privatnosti stavit će se izvan snage postojeća direktiva. Pravila će obuhvaćati novi odnos prema metapodacima i podacima, koji se putem javne mreže prenose među strojevima (internet stvari).

Krajnji korisnik trebao bi prema najavljenom imati istinski izbor u vezi s prihvaćanjem kolačića i sličnih identifikatora. Dopustit će se omogućavanje pristupa internetskim stranicama ovisno o privoli za upotrebu kolačića. Nacrt direktive uključuje i pravila o prikazu broja, javnim telefonskim imenicima te neželjenom i izravnom marketingu. Uredba bi trebala stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU-a te bi se počela primjenjivati dvije godine kasnije.

Komentiraj