EU ne želi zaostajati za SAD-om i Kinom u digitalnom području

Europska komisija je u srijedu predstavila digitalnu strategiju s kojom bi Europa postala važan čimbenik u digitalnom području, u kojem trenutačno zaostaje za Sjedinjenim Državama i Kinom.

Komisija je iznijela viziju europskog društva zasnovanog na digitalnim rješenjima po mjeri čovjeka, koje poduzećima pruža nove mogućnosti i potiče razvoj pouzdane tehnologije radi promicanja otvorenog i demokratskog društva te dinamičnog i održivog gospodarstva. Digitalni sektor ključni je čimbenik u borbi protiv klimatskih promjena i realizaciji zelene tranzicije.

“Danas predstavljamo svoje ciljeve za izgradnju digitalne budućnosti Europe. Obuhvaćena su područja od kibernetičke sigurnosti, ključnih infrastruktura, digitalnog obrazovanja i vještina do demokracije i medija. Željela bih da digitalna Europa odražava najbolje od Europe – otvorenost, pravednost, raznolikost, demokratičnost i samopouzdanje”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija je u srijedu predstavila Bijelu knjigu, čime otvara javnu raspravu, o okviru za pouzdanu umjetnu inteligenciju koji se temelji na izvrsnosti i povjerenju. Cilj je u partnerstvu s privatnim i javnim sektorom mobilizirati resurse duž cijelog vrijednosnog lanca i stvoriti prave poticaje za brže uvođenje umjetne inteligencije, među ostalim u malim i srednjim poduzećima.

“Europa ima sve preduvjete da postane svjetski predvodnik u sustavima umjetne inteligencije koji se mogu sigurno upotrebljavati i primjenjivati. Imamo izvrsne istraživačke centre, sigurne digitalne sustave i razvijenu robotiku te konkurentne proizvodne i uslužne sektore, od automobilske industrije i energetike do zdravstva i poljoprivrede”, navodi Komisija.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen ističe da “umjetna inteligencija mora služiti ljudima i uvijek biti sukladna s ljudskim pravima”.

“Upravo zato, čovjek mora biti kontrolu kod kritičnih odluka. Tzv. visokorizična umjetna inteligencija mora biti provjerena i dobiti certifikat prije nego što se pojavi na jedinstvenom tržištu”, rekla je von der Leyen.

Komisija je također predstavila prijedlog podatkovne strategije koja bi trebala osigurati da EU postane uzor i predvodnik u društvu koje je iskoristilo moć podataka. U tu je svrhu predviđena uspostava istinskog europskog podatkovnog prostora, tj. jedinstvenog tržišta podataka kako bi se oslobodio potencijal neiskorištenih podataka i omogućio njihov slobodan protok unutar Europske unije i među sektorima, što će koristiti poduzećima, istraživačima i javnim upravama.

Komentiraj