Eric Clapton slavi 78. rođendan: “Nisam znao tko mi je otac, a za majku sam mislio da mi je starija sestra”

Još u najranijem djetinjstvu Eric Clapton je otkrio svoj glazbeni talent koji mu je utro put velike popularnosti. Rođen je 30. ožujka 1945. godine u Engleskoj, kao prvi sin šesnaestogodišnje Patricije Molly Clapton i dvadesetpetogodišnjeg kanadskog vojnika Edwarda Waltera Fryera, koji je prije Ericova rođenja otišao u rat a poslije se vratio u Kanadu. Eric je rastao u kući svoje bake Rose, dugo vjerujući da mu je majka zapravo starija sestra. Kada je napunio osam godina njegova mama se preudala za drugog kanadskog vojnika i otišla u Njemačku, a malog je Erica ostavila s bakom.

Prvu gitaru dobio je upravo od bake za trinaesti rođendan, pa iako mu je ovaj instrument izgledao teško i ružno, prvi put je gitaru uzeo u ruke tek kada je napunio sedamnaest godina i kada je oformio svoj prvi bend “The Roosters”.

“Moje djetinjstvo bilo je sve samo ne tipično odrastanje. Iako se moja baka trudila da nadomjesti sve što mi je falilo, oduvijek sam osjećao ogromnu prazninu u duši i u srcu. Nisam znao tko mi je otac, a za majku sam mislio da mi je starija sestra. Sve to i nije bilo tako strašno dok nisam krenuo u školu, a majka zauvijek napustila naš obiteljski dom. Nazivali su me pogrdnim imenima, trčali su za mnom i zadirkivali kad god su stigli, što im je izgleda bio neki hobi. Kada bih se vratio kući iz škole, trčao sam u svoju sobu i, da me niko ne vidi, plakao satima. Iz tih suza proistekla je želja da se počnem baviti glazbom”, rekao je.

Iako mu je bilo teško da se uklopi s drugom djecom, sviranje gitare počelo mu je polako donositi popularnost o kojoj nije ni sanjao. “Kada sam sa 17 godina počeo svirati, svi su me odjednom zavoljeli i javljali mi se na ulici, što me je čak i pomalo boljelo. Tada sam zbog nesigurnosti riješio stvoriti svoj svijet u kome ću ja biti glavni”, izjavio je jednom prilikom.

Djevojke su voljele njegov talent za pjevanje i u ranoj mladosti imao je dosta ljubavi zbog kojih je patio. Mnoge od njih ostavljale su trag u njegovom srcu. “Od sedamnaeste pa do 25. godine, živio sam punim plućima. Svašta sam radio, pio sam, drogirao se i mijenjao žene. U neke sam se zaljubljivao, a nekima se ne sjećam ni imena. Stvarao sam predivne pjesme, a neke od njih su danas veliki hitovi”, iskren je Eric Clapton.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner