EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

ERDOGAN PORUČIO RUSIJI “Ne igrajte se s vatrom”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je upozorio Rusiju da se ‘ne igra s vatrom’, ali i dodao kako ne želi narušiti odnose sa Moskvom zbog srušenog ruskog aviona u blizini tursko-sirijske granice, prenosi Business Insider.

Odnosi između dviju država potpuno su narušeni nakon što je Turska srušila ruski zrakoplov u ponedjeljak. Turci tvrde kako je avion upao u njihov zračni prostor te ignorirao brojna upozorenja, dok Rusi navode kako uopće nisu ušli u turski zračni prostor te kako upozorenja nije ni bilo. Rusija je zaprijetila ekonomskom odmazdom protiv Ankare, što je Erdogan nazvao ’emocionalnim’ i ‘neprimjerenim’.

“Iskreno preporučujemo Rusiji da se ne igra s vatrom”, rekao je Erdogan tijekom govora u Bayburtu. “Odnosi s Rusijom nam mnogo znače. Ne želimo njihovo narušavanje”, dodao je. Turski je predsjenik najavio kako će vjerojatno porazgovarati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom na klimatskom summitu koji se sljedeći tjedan održava u Parizu.

Ti bi razgovori bili popraćeni s odobravanjem od strane Europske unije i SAD-a, koji strahuju da će svađa između Rusije i Turske naštetiti borbi protiv militanata Islamske države u Siriji.

Putin je do sada odbijao stupiti u kontakt s Turcima jer se oni odbijaju ispričati zbog rušenja zrakoplova.

Komentiraj