Erdogan otkazao dolazak na samit Europske političke zajednice u Moldaviji

Okupljanje europskih čelnika u četvrtak doživjelo je prvi otkaz dolaska. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan povukao se u posljednji trenutak. Turski čelnik, koji je osvojio izbore i još pet godina će biti na čelu zemlje , neće putovati u Moldaviju na jednodnevni samit doznaje POLITICO.

Europska politička zajednica (EPC), novi kolektiv pokrenut nakon ruske agresije na Ukrajinu, ima za cilj okupiti europske čelnike izvan EU-a. Više od 40 europskih čelnika bit će nazočno u četvrtak, uključujući one iz svih 27 zemalja EU uz zemalje koje nisu članice EU poput Britanije i Turske, kao i zemalja Zapadnog Balkana.

Skup koji će se održati izvan Kišinjeva, glavnog grada Moldavije, drugi je samit koji se održava pod zastavom EPC-a, nakon inauguracijskog sastanka u Pragu prošlog listopada.

Erdoğan je prisustvovao tom summitu u glavnom gradu Češke, ali se sukobio sa svojim grčkim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom tijekom večere na kraju samita.

Europski čelnici počeli su pristizati u moldavsku prijestolnicu Kišinjev u srijedu uoči summita koji se održava u dvorcu i vinariji 35 kilometara izvan grada.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner