Turski predsjednik Tayyip Erdogan odobrio je zakon o slanju turskih vojnika u Katar dajući potporu toj državi u Perzijskome zaljevu suočenoj s izolacijom koju su joj nametnule druge arapske države zbog njezine navodne potpore terorizmu.

Turski parlament podržao je prijedlog zakona u srijedu, a Erdoganov ured je objavio u četvrtak kasno navečer da ga je predsjednik odobrio. Zakon je objavljen u službenom listu u petak i time je završen postupak njegova usvajanja.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom koji optužuju za “potporu terorizmu”, napose mrežama Al Kaidi, skupini Islamskoj državi (IS) i Muslimanskom bratstvu.

Katar je priopćio u četvrtak da nije spreman mijenati svoju vanjsku politiku kako bi riješio spor s drugim arapskim državama u Perzijskome zaljevu te da se nikada neće predati.

“Nismo spremni predati se i nikada nećemo biti spremni odreći se neovisnosti naše vanjske politike”, kazao je katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani novinarima u Dohi.

“Nitko nema pravo intervenirati u našu vanjsku politiku”, istaknuo je.

Nakon prvotnog razmještanja turskih vojnika u bazi u Dohi također će biti poslani borbeni zrakoplovi i brodovi, objavio je u petak list Hurriyet na svojoj internetskoj stranici.

Idućih dana u Katar će otputovati tursko izaslanstvo kako bi procijenilo situaciju u bazi gdje se trenutačno nalazi 90 turskih vojnika.

Hurriyet navodi da bi prema planu trebalo biti poslano oko 200 do 250 turskih vojnika u Katar u roku od dva mjeseca u inicijalnoj fazi.

Komentiraj

PREKOHina
Podijeli objavu
Prethodni članakRadimir Čačić preuzeo dužnost varaždinskog župana
Sljedeći članakPink Wing na Otoku Obonjanu
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.