Epidemiolog Kolarić: “Sada smo u velikom riziku da bi stvar mogla izmaći kontroli”

 

Epidemiolog i član savjeta vlade Branko Kolarić gostovao je u nedjelju u RTL-u Danas, gdje je komentirao što nas s koronavirusom čeka na jesen.

Na pitanje puca li susrtav po šavovima, obzirom na činjenicu da se na nalaze testiranja čeka i po tri dana, Kolarić kaže da je sustav opterećen. “Imamo povećanu potražnju za testiranjima. To nije dobro i ne veseli me to čuti i nadam se da ćemo povećati kapacitete za testiranje”, kazao je.

“Mi u zadnjih 14 dana stvarno imamo povećan broj zaraženih i nismo sretni s epidemiološkim pokazateljima. Sada smo u velikom riziku da bi stvar mogla izmaći kontroli ako ne budemo ponovno napravili sve ono što trebamo raditi – dovoljno testiranja, izolacija pozitivnih i samoizolacija kontakata, a za sve građane fizička distanca. Tamo gdje se to ne može, nošenje maski”, dodao je.

Smatra i da testiranje na granicama nema smisla. “Taj test nam ne govori ništa. Jedino što možemo napraviti je da ljudi iz zemalja u kojima je veliki rizik idu u 14-dnevnu izolaciju. Imamo puno veće zahtjeve za testiranjem kontakata nego što su to turisti na granicama”, ističe.

Upitan što nam donosi jesen, Kolarić kaže: “Očekujemo još veću vjerojatnost zaražavanja. Morat ćemo ponovno jače podići mjere i prilagoditi ih lokalno. Prije smo išli nacionalno, na lockdown, sada će se lokalni stožeri morati pobrinuti da se lokalno primijene mjere”, kazao je.

Komentiraj