Emirates upozorio Boeing da će odbiti mlažnjake

Direktor zrakoplovne kompanije Emirates Tim Clark upozorio je američkog proizvođača zrakoplova Boeinga da će odbiti isporuku mlažnjaka 777x ako ne ispuni ugovorne obveze o tehničkim karakteristikama.

Clark je rekao da do sada nije dobio nikakve detalje o tehničkim specifikacijama mlaznih motora, iako su testni letovi započeli 2020. godine.

Utjecajni veteran te industrije zabrinut je, smatrajući da je Boeing donedavno previše obećavao o tehničkim karakteristikama novih mlažnjaka uključujući 737 MAX i 787 Dreamliner koji su u prometu.

“Nećemo prihvatiti zrakoplov ako ne ispune ugovorenih 100 posto. U slučaju da ne rade ono što su rekli da će raditi i što su ugovorili, nećemo prihvatiti te zrakoplove”, rekao je Clark.

Boeing je odbio komentirati. Proizvođača motora General Electrica (GE) nije bilo moguće odmah kontaktirati za komentar.

Emirates je jedan od najvećih svjetskih zrakoplovnih prijevoznika na velike udaljenosti. Ima flotu od oko 140 Boeinga 777-300s i 115 Airbusa A380. Naručio je 125 mlažnjaka 777x i 30 modela 787 u vrijednosti od preko 50 milijardi dolara.

Boeing razvija širokotrupni mlažnjak, novu verziju svoje popularne serije 777, s ciljem da ga predstavi krajem 2023. godine, tri godine kasnije od planiranog.

Emirates, koji je trebao dobiti svoj prvi mlažnjak prošlog srpnja, sumnja da će početi dobivati ​​mlažnjake do 2024. godine, iako mu je Boeing rekao da će doći krajem 2023. godine, rekao je Clark.

“Postoje problemi vezani uz taj zrakoplov. Nije mi u potpunosti jasno kad ćemo ih dobiti”, kazao je Clark.

Dodao je da to znači da Emirates, kupac koji je trebao predstaviti nove mlažnjake, tijekom sljedeće tri godine nema način na koji će zamijeniti svoje trenutne 777-300s s novim modelima 777x.

Komentiraj