Elizabeth Taylor, jedna od najvećih glumica svih vremena

Elizabeth Taylor rođena je 27. veljače 1932. godine u Londonu. Njen otac je bio trgovac umjetninama, a majka bivša glumica. Malo prije početka Drugog svjetskog rata, obitelj  Taylor je odlučila vratiti se u Ameriku kako bi izbjegli bilo kakve neugodnosti.  Novi dom su našli u Los Angelesu gdje je njen otac otvorio umjetničku galeriju prezentirajući holivudskoj eliti europsku umjetnost, što je bio veoma unosan posao i otvorio im je mnoga vrata, uvodeći ih u svijet novca i prestiža.

Elizabeth je majka pripremala za svijet umjetnosti još od malih nogu, sa samo tri godine je već pohađala satove baleta, a njena specifična ljepota uvijek ju je izdvajala. Zbog toga je sa samo devet godina Elizabeth dobila prvu filmsku ulogu u “Jedan se rađa svake minute”. Film nije postigao očekivani uspjeh pa produkcijska kuća raskida ugovor sa Elizabeth iz nepoznatih razloga, a nagađalo se da je to zbog njenog donekle “čudnog” izgleda koji je odavao dojam da je dosta starija nego što jest.

Međutim, slijedeća uloga je vinula Elizabeth u zvijezde ulogom u filmu “Lesi se vraća kući” 1943. godine i još dva uspješna naslova slijedeće godine – “Jane Eyre” i “The White Cliffs of Dover”.
Uloga u filmu “National Velvet ” je potvrdila njen status zvijezde, ali je Elizabeth platila skupu cijenu za svoj uspjeh. Tijekom snimanja je pala s konja, što joj je kasnije u životu uzrokovalo brojne zdravstvene probleme, ali je uprkos tome jednom prilikom izjavila da je snimanje tog filma bilo najzanimljivije iskustvo za nju. Poslije toga uspjesi su se samo nizali i Elizabeth je postala jedna od najuspješnijih tinejdžerskih zvijezda svih vremena.

“Ako je neko dovoljno glup da mi ponudi milijun dolara da snimim film, ja sigurno nisam toliko glupa da odbijem”, rekla je jednom prilikom.

Elizabeth je mnogo propustila zbog života na sceni, gdje je praktično i odrasla, kako u obrazovanju tako i u druženju i igri sa vršnjacima, što je njoj najteže padalo. Zbog toga je sa 16 godina izrazila želju da se povuče iz svijeta glume, što je njena majka kategorički odbila.

Komentiraj