Električno kuhalo izazvalo požar u Papandopulovoj ulici u Splitu

Uključeno električno kuhalo uzrok je, kako se doznaje, velikog požara koji je u nedjelju u 9 sati buknuo u Papandopulovoj ulici 9 na šestom katu i u kojem je nastradalo još nekoliko stanova, ali i zajednički dijelovi zgrade.

Doznaje se da je policija u utorak, tijekom ranog popodneva, završila s očevidom koji je započeo još u ponedjeljak ujutro. Očevid je pokazao da je korisnik stana M.L. očito zaboravio iz struje isključiti električno kuhalo pa se u jednom trenutku razbuktala vatra na štednjaku ubrzo se proširivši prvo na viseće ormare u kuhinji, a zatim velikom brzinom i na ostatak stana.

Požar je bio dugotrajan i jak zato što se u stanu nalazila velika količina raznog otpada među kojima je najviše bilo plastičnih boca, ali i automobilskih guma te raznih zapaljivih tekućina. Da je temperatura u stanu bila visoka pokazuje i podatak da se vatrogascima tijekom gašenja topila oprema te je njih pet završilo s lakšim tjelesnim ozljedama baš kao i jedna stanarka kojoj je bila ozlijeđena glava.

Taj je požar bio aktivan punih osam sati, gasio ga je 41 vatrogasac sa 15 vozila iz Splita, Žrnovnice i Vranjica. Gasitelji su imali problema sa prilaskom zgradi jer je na vatrogasnom prilazu bilo mnoštvo parkiranih automobila pa je morao uredovati pauk kako bi ih premjestio i vatrogascima olakšao put do zgrade u plamenu.

Neki od vatrogasaca s više desetljetnim iskustvom kažu da nisu bili na težem ‘terenu’ u stambenoj zgradi. U stanu je temperatura na mahove rasla i do tisuću stupnjeva pa su se vatrogasci stalno trebali izmjenjivati u gašenju kako ne bi, usprkos kvalitetnim zaštitnim odijelima, došlo do opekotina.

Iako policija još nije izašla u javnost sa službenim podacima o materijalnoj šteti već sada se zna da će ona biti višemilijunska s obzirom da je desetak vlasnika stanova prijavilo štetu što od vatre, što od dima, ali i vode kojom je gašen požar. Dio stanara je napustio svoje stanove ne samo zbog štete koju su pretrpjeli već i zato što nisu imali struje.

Komentiraj