Ekstrakt lista manga poboljšava rad mozga

Unsplash/Suraj R

Nedavno istraživanje je pokazalo kako ekstrakt lista manga djeluje slično kao kofein i ima blagotvorne učinke na rad ljudskog mozga, uključujući poboljšanje kognitivne funkcije, piše portal vitamini.hr.

Ispitano je ponašanje, pažnja, pamćenje i percepcija 70 zdravih odraslih osoba u dobi od 18 do 45 godina. Podijeljeni u dvije skupine, ispitanici su uzimali 300 mg ekstrakta lista manga dnevno ili placebo, a potom su skupine zamijenjene. Znanstvenici su se usredotočili na kognitivne funkcije i raspoloženje osoba u istraživanju, prije početka ispitivanja te nakon uzimanja dodatka prehrani. Testovi su obuhvatili različite aspekte kognitivne funkcije.

Kada su uzimali ekstrakt manga, ispitanici su točnije izvodili zadatke, kojima se mjeri koncentracija i pamćenje te su bili bolji u obavljanju  zahtjevnih zadataka. Rezultati su pokazali značajna poboljšanja, od sposobnosti koncentracije ispitanika do funkcioniranja u ispitivanju pamćenja.

Zaključeno je da ekstrakt aktivira moždane valove na gotovo identičan način kao kofein, ali koristi drugačiji mehanizam, koji ne uzrokuje nuspojave konzumacije kofeina. Već prije je otkriveno kako list manga sadrži veliku količinu polifenola mangiferina, koji blagotvorno djeluje na moždane funkcije.

Komentiraj