Ekstrakt bergamota i divlje artičoke blagotvorno djeluje na zdravlje jetre

Unsplash/Vincent Erhart

Medicinsko istraživanje je pokazalo da kombinacija ekstrakta bergamota i divlje artičoke može smanjiti nakupljanje masti u jetri kod osoba s bolešću nealkoholne masne jetre (NAFLD), piše portal vitamini.hr.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja angažirali 102 ispitanika s bolešću nealkoholne masne jetre u dobi između 35 i 70 godina. Tijekom 12 tjedana jedna skupina je uzimala 600 mg mješavine ekstrakta dnevno, dok je drugima davan placebo. Ispitanicima s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću je određeno smanjenje energetskog unosa hrane.

Rezultati ispitivanja pokazali su kako se nakupljanje masti u jetri smanjilo za 9 posto u skupini, koja je uzimala mješavinu ekstrakta. Analizirajući ispitanike starije od 50 godina, znanstvenici su u toj skupini uočili smanjenje nakupljanja masti u jetri za 15 posto. Uzimanje dodatka prehrani nije bilo povezano s povećanim rizikom za razvoj nuspojava.

Znanstvenici smatraju kako bi ovaj ekstrakt mogao biti vrlo koristan u sprečavanja nastanka i napredovanja bolesti, pogotovo kod osoba srednje dobi.

NAFLD je najrasprostranjenija abnormalnost jetre u zapadnim zemljama te se razvija paralelno s epidemijom metaboličkog sindroma, pretilosti ili dijabetesa i može dovesti do ciroze jetre.

Komentiraj