Eksperiment nije uspio, Premier League vraća trajanje prijelaznog roka na staro

Klubovi Premier League su na sastanku glasovali za vraćanje trajanja prijelaznog roka koji vrijedi i u ostatke europskih zemalja.

U rujnu 2017. godine su prvotno donijeli odluku da ljetni prijelazni rok u najvišem rangu engleskog nogometa više neće trajati do konca kolovoza, kao što je uobičajeno u ostalim zemalja, nego do onog četvrtka do 17 sati uoči kojega se odigrava prvo kolo nove sezone.

Ovakva praksa je bila na snazi protekle dvije godine, a ovogodišnji ljetni prijelazni rok će trajati do 1. rujna.

Klubovi su se odlučili za takvu odluku jer su se treneri žalili da trajanje prijelaznog roka i nakon službenog početka sezone onemogućava kvalitetno planiranje igračkog kadra.

Međutim engleski primjer nisu slijedile ostale zemlje koje su tako bile u prednosti, a klubovi Premier League nisu mogli dovesti zamjenu za igrača koji bi nakon kraja prijelaznog roka u domaćem prvenstvu otišao u neki inozemni klub.

Jedan od zagovornika ponovnog vraćanja na staro je bio trener Liverpoola Jurgen Klopp koji je zagovarao usklađivanje trajanja prijelaznog roka za sve europske zemlje te je u vezi toga izjavio:

“Nije me briga kad će prijelazni rok biti zaključen, ali u svim zemljama se on mora zatvoriti u isto vrijeme.”

Planove da trajanja prijelaznih rokova uskladi za sve svoje članice imala je i FIFA. Njena interna radna skupina je još 2018. godine predsjedniku Gianniju Infantinu predložila da prijelazni rokovi završavaju dan prije početka sezone, međutim do realizacije tog razmišljanja nije došlo. Ideju o kraćem trajanju prijelaznog roka svojevremeno je u razgovoru za njemački ARD podržao i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Kako će ova odluka Premier League utjecati na razmišljanja čelnika nogometnih institucija ostaje da vidimo.

Komentiraj