EKSKLUZIVNO Kalmeta: ‘Neću biti na listi za devetu izbornu jedinicu’

Saša Zinaja

PLENKOVIĆ: ‘Njegova gesta je važan čin političke odgovornosti’

U središnjici HDZ-a Božidar Kalmeta šefu stranke najavio odlazak iz visoke politike

Božidar Kalmeta, zadarski gradonačelnik i godinama jedan od istknutijih članova HDZ-a, neće se uoči nadolazećih parlamentarnih izbora pojaviti na predizbornoj listi te stranke za devetu izbornu jedinicu. To su Nacionalu u ponedjeljak poslijepodne potvrdili i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i Božidar Kalmeta osobno. Nacional je tu ekskluzivnu vijest doznao u središnjici HDZ-a, svega pola sata nakon što su se Plenković i Kalmeta oko toga dogovorili.

“Točno je, neću biti na listi za devetu izbornu jedinicu. To je isključivo moja osobna odluka. Nitko iz vrha stranke od mene nije tražio da to učinim. Za takvu svoju osobnu odluku dobio sam puno razumijevanje predsjednika stranke Andreja Plenkovića, čiju politiku u potpunosti podržavam”, izjavio je Kalmeta za Nacional.

On nadalje tvrdi, o čemu se može diskutirati, da ta njegova odluka nema veze s optužnicom kojom ga se tereti da je kao bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture, svojim suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

“OPTUŽNICA KOJA JE PROTIV MENE PODIGNUTA nema nikakve veze s tom mojom odlukom. Nevin sam dok mi se ne dokaže suprotno, a siguran sam da će se moja nevinost i definitivno potvrditi. Ista je ta neosnovana optužnica postojala i prije osam mjeseci. Unatoč tome, na prošlim parlamentarnim izborima, kada sam u devetoj izbornoj jedinici na predizbornoj listi koju je nosio tadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko također bio pri vrhu, dobio sam ogroman broj preferencijalnih glasova”, kaže Kalmeta.

Tvrdi da nakon predstojećih parlamentarnih izbora sebe ne vidi kao saborskog zastupnika, ali i navodi da više ne želi u Sabor slati svoje zamjenike. “Zbog obiteljskih razloga želim raditi i živjeti u Zadru. Više puta birali su me u Sabor, ali posljednja dva puta mijenjali su me moje kolege. Ne želim više biti izabran pa onda zamrzavati saborski mandat. Čemu onda zauzimati mjesto na listi? Želim se potpuno posvetiti poslu koji radim u gradu. I prije sam rekao da me iscrpljivao radni ritam u kojem sam većinu tjedna kao ministar provodio u Zagrebu, a potom putovao obitelji u Zadar. Sada želim da moji malodobni sinovi imaju svog oca u punom smislu te riječi”, kaže Kalmeta.

IAKO NEĆE BITI NA PREDIZBORNOJ LISTi, Kalmeta navodi da će vrlo aktivno sudjelovati u predizbornoj kampanji i nastojati osigurati da stranka ostvari očekivano dobar izborni rezultat.

“Podržavat ću sve naše kandidate i politiku vodstva stranke te ću učiniti sve da pobijedimo na izborima. U devetoj izbornoj jedinici ta pobjeda bit će naročito naglašena. Svoju ulogu županijskog predsjednika stranke u tom smislu izrazito ozbiljno shvaćam”, tvrdi Kalmeta.

  • ‘TO JE ISKLJUČIVO MOJA osobna odluka. Nitko iz vrha stranke od mene nije tražio da to učinim. Za takvu svoju osobnu odluku dobio sam puno razumijevanje predsjednika stranke Andreja Plenkovića’

Kalmeta tvrdi da je HDZ pokazao zrelost kada je Plenkovića izabrao za novog čelnika stranke. “Iako mnogi misle da bi bilo bolje da je bilo više kandidata, mislim da je HDZ pokazao svoju snagu i ozbiljnost odabirom Plenkovića, jer u kvalitativnom smislu on u tom trenutku zapravo nije ni imao dostojnog protukandidata. Plenković ima potporu i stranačkog članstva i birača. Zato se i brzo moglo vidjeti da je zaustavljen pad rejtinga stranke, a taj rejting ubuduće će dodatno rasti. U ovom trenutku ne razmišljam ni o lokalnim izborima. O tome ću voditi računa nakon što HDZ pobijedi na parlamentarnim izborima”, tvrdi Kalmeta.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u kraćem razgovoru za Nacional, prvom koji je s nekim od hrvatskih novinara vodio u svom stranačkom predsjedničkom uredu, pozdravio je Kalmetinu odluku da se ne kandidira na prestojećim parlamentarnim izborima.

“Razumijem, poštujem i cijenim odluku Božidara Kalmete da ne bude među kandidatima HDZ-a na listi za Hrvatski sabor u devetoj izbornoj jedinici. Riječ je o predsjedniku županijske organizacije HDZ-a Zadarske županije koji je ranije bio i ministar u vladi, i saborski zastupnik, i u nekoliko mandata zadarski gradonačelnik. Poznata je činjenica da je dvaput nakon što je bio izabran u Hrvatski sabor, svoj mandat stavljao u mirovanje. Njegova gesta je važan čin političke odgovornosti. Gradonačelnik Kalmeta najbolje zna koliko vremena i angažmana treba posvetiti vođenju Zadra, jednog od najvećih hrvatskih gradova, koji se pod njegovim vodstvom izuzetno razvio. Zahvaljujem mu na njegovu doprinosu, a on i dalje ostaje respektabilan član Nacionalnog vijeća HDZ-a te očekujem njegov veliki doprinos našoj pobjedi u devetoj izbornoj jedinici”, izjavio je Plenković za Nacional.

PLENKOVIĆ JE NA IZRAVNO PITANJE hoće li ta Kalmetina odluka pomoći stranci u smislu da se više neće moći prozivati HDZ da na listama afirmira osobe opterećene optužnicama, o tome iznio sljedeće stajalište: “Kolega Kalmeta je ovako uputio poruku i drugim svojim kolegama iz Zadarske županije i grada Zadra te im otvorio novi politički prostor. Kao predsjedniku stranke izuzetno mi je važno da naše liste budu kvalitetne, da njima pošaljemo poruku o povratku vjerodostojnosti HDZ-a i tako ponovo zaradimo povjerenje birača. U tom smislu očekujem od gospodina Kalmete, kao jednog od naših najiskusnijih članova, da i dalje nastavi stranci davati svoj doprinos”, kaže Plenković.

Kalmetin odustanak od kandidature na predizbornoj listi HDZ-a u devetoj izbornoj jedinici dogodio se desetak dana nakon što je predsjednik SDP-a, neposredno nakon svog boravka u Zadru, izjavio da je SDP sve one protiv kojih je pokrenuta predistraga isključio iz svojih redova te da isto očekuje od HDZ-a. “Bio sam u Zadru, koji i dalje vodi čovjek optužen od DORH-a za pljačku 40 milijuna kuna i to je na Vrhovnom sudu. Taj čovjek je i član stranke, to je krunski dragulj HDZ-a. Pozivam one koji imaju savjete za druge, ja sam se spreman pogledati u špigl, da prvo očiste pred svojim vratima. Mi ljude u predistražnim radnjama isključujemo iz stranke, ne stavljamo ih na liste”, rekao je Milanović, misleći na Božidara Kalmetu.

  • ‘KAO PREDSJEDNIKU STRANKE izuzetno mi je važno da naše liste budu kvalitetne, da njima pošaljemo poruku o povratku vjerodostojnosti HDZ-a i tako ponovo zaradimo povjerenje birača’

Kalmeta je odgovorio da Milanović doživljava politiku kao mržnju, a osim toga je iznio tvrdnje da se na listama Narodne koalicije nalaze osobe koje su pod optužnicama i pravomoćno osuđene, čime je političkim suparnicima otvorio prostor da ga demantiraju.

Nedugo potom Nacional je, u svom prošlom broju, otkrio da je Plenković već bio odlučio da predizbornu listu stranke u devetoj izbornoj jedinici ni u novim okolnostima neće predvoditi Božidar Kalmeta. I na prošlim parlamentarnim izborima Kalmeta nije vodio tu listu, već su se na prva dva mjesta našli Tomislav Karamarko i Josipa Rimac, što prema tvrdnjama upućenih stranačkih izvora, Kalmeta i tada nije najbolje primio.

U VODSTVU HDZ-A NAJOZBILJNIJE SE RAZMIŠLJA o tome da listu HDZ-a u devetoj izbornoj jedinici predvodi Ivana Maletić, 42-godišnja Šibenčanka, zastupnica stranke u Europskom parlamentu i jedna od autorica gospodarskog programa novog vodstva HDZ-a. Takva odluka najavljuje se s ciljem slanja jasne poruke biračkom tijelu da se HDZ okreće novim, mlađim ljudima, usput neopterećenim sudskim postupcima i brojnim sumnjama, koji prate političko djelovanje Božidara Kalmete.

Unutar vodstva stranke procjenjuje se da je biračko tijelo HDZ-a u toj izbornoj jedinici u dovoljnoj mjeri homogeno da se ne veže za pojedince, već da se podrška tradicionalno daje stranci, bez obzira na to tko je u tom trenutku njen najeksponiraniji član. Osim toga, u vodstvu stranke procijenjeno je da Kalmeta nema takvu snagu, a još manje političku odvažnost da bi se suprotstavio stranačkom vodstvu ili stranci počeo stvarati probleme bude li nezadovoljan svojom pozicijom na predizbornoj listi. Drugim riječima, stranačko vodstvo već je prije nekoliko dana procijenilo da bi marginaliziranje Kalmete imalo pozitivne efekte na imidž stranke u javnosti, kao i da bi pridonijelo podizanju nekih općih standarda za bavljenje politikom. Prema tim standardima, mjesta u prvim redovima visoke politike, ali i na istaknutim lokalnim funkcijama, ne bi trebalo biti za pojedince opterećene istragama ili optužnicama, bez obzira na presumpciju njihove nevinosti.

MOGUĆE JE DA JE KALMETA SVOJU ODLUKU o odustanku od kandidature donio nakon što se i osobno uvjerio u točnost tih navoda, pa je procijenio da mu je za vlastiti politički kredibilitet uputnije samostalno donijeti odluku o potpunom povlačenju iz predizborne utrke u kampanji uoči parlamentarnih izbora. Što god bilo u pozadini spomenute Kalmetine odluke, nakon nje vodstvo stranke imat će više manevarskog prostora javno tvrditi da se HDZ pod Plenkovićevim vodstvom okreće nekim novim standardima ponašanja, kao i da Plenković počinje smanjivati utjecaj stranačkih veterana opterećenih optužnicama i sumnjama u nezakonitosti.

Komentiraj