EKSKLUZIVNO JURIČAN POKRENUO AGRESIVNU POLITIČKU DEMONTAŽU BERNARDIĆA

EKSKLUZIVNO Nakon uzleta potaknutog pobjedom Milanovića, SDP i njegov premijerski kandidat zbog tajnih veza s Bandićem suočeni su s novim opasnim problemom

Nakon što je Bandića pretvorio u simbol korupcije, Juričan kreće u napad i na Bernardića. Otkrivamo krunske Juričanove dokaze o Bernardićevoj interesnoj hobotnici zbog kojih tvrdi: ‘Bernardić bolje komunicira s Bandićem nego s Milanovićem.’ Iako se približavaju parlamentarni izbori, SDP na sve to nema odgovor

SDP, najjača oporbena stranka koja je zahvaljujući pobjedi Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima doživjela novi uzlet i po svim istraživanjima javnog mnijenja sada je, nakon četiri godine, rejtingom uspjela preteći vladajući HDZ, suočava se s jednim posve neočekivanim i velikim problemom. Njihov predsjednik Davor Bernardić, koji je ionako, prema istim anketama koje SDP-u daju prednost, među najnepopularnijim političarima u zemlji s rejtingom koji se mjeri u dva, tri posto, postao je meta Daria Juričana. Juričan je počeo Bernardića prozivati zbog veza i sprege sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, što bi SDP-u uoči skorih parlamentarnih izbora moglo napraviti nepopravljivu štetu jer je Juričan postao osoba s izuzetno velikim utjecajem u javnosti i, što je još važnije, percipira ga se kao čovjeka koji je otvorio put Bandićevu možda skorom političkom kraju – ili barem atmosferi koja prema tome vodi. Pa se postavlja pitanje kakve će posljedice – ne samo za Bernardića, nego i cijeli SDP – imati daljnje Juričanove akcije protiv Bernardića koje smjera. Najnoviji napad dogodio se u ponedjeljak, kad je Juričan Bernardića nazvao jazavcem.

Nacional je doznao da Juričan ima konkretne dokaze kojima namjerava dalje pritiskati Davora Bernardića zbog sprege s Milanom Bandićem, a u tome mu pomaže nezavisni gradski zastupnik Renato Petek koji je donedavno bio član stranke Naprijed Hrvatska. Upravo je Peteka Juričan spomenuo i u svojoj najnovijoj objavi:

“Zastupnik Renato Petek, koji je uz Tomislava Tomaševića jedan od najvećih kritičara Bandića u Skupštini Grada Zagreba, nije primljen u SDP pa je odlučio biti nezavisni zastupnik. Bravo, Bero, sad kad si se riješio još jednog čovjeka koji se bori protiv Bandića, ja te pozivam da iziđeš iz ormara i dođeš na svijetlu stranu korupcije, jer tu pripadaš.”

Sam Juričan za Nacional je komentirao: “Bernadić ima veću i bolju komunikaciju s Milanom Bandićem nego sa Zoranom Milanovićem. Time sam sve rekao!”

Juričan je redatelj, aktivist i nezavisni predsjednički kandidat koji je promijenio ime u Milan Bandić i kampanju gradio isključivo povezujući ime Milana Bandića s korupcijom. Na izborima je uspio osvojiti respektabilna 87.883 glasa i visoko peto mjesto, ali i puno veću vidljivost u javnosti. Preko noći je postao politički faktor koji značajno utječe na percepciju javnosti o zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Otkako se Juričan uključio u kampanju, Bandićev rejting i njegova slika u javnosti dramatično su se srozali, do te mjere da ga se u medijima naziva “Uskokovim optuženikom”, na javnim mjestima građani mu upućuju zvižduke, što se prije nije događalo, a protiv njega organizirano je posljednjih tjedana nekoliko prosvjeda. Juričan nakon izbora nije stao, već je nastavio s protubandićevskim aktivnostima, poput proslave sa šatorima i janjetinom ispred Zagrebačkog holdinga ili “otvaranja” zagrebačkog rotora usred noći, prije samog Bandića, kad je simbolično prerezao ljepljivu traku s natpisom “korupcija u tijeku”.

‘JASNO JE DA NAS JURIČAN NAPADA uoči parlamentarnih izbora, ali ne znam je li riječ o nekom projektu ili je on ‘one-man show’. Ono što je sigurno jest da takvi ispadi za nas nisu dobri’, kaže izvor iz vrha SDP-a

Politički analitičar Krešimir Macan nedavno je na RTL-u rekao da je upravo Juričan Bandiću ‘’nacrtao metu na leđa’’, a nekoliko mjeseci nakon toga vidljivo raste broj onih koji se počinju okretati protiv njega. A sada se Juričan, osim na Bandića, fokusirao i na Bernardića. I kako doznaje Nacional, neće stati.

U vrhu SDP-a za sada ne znaju kako da se uopće postave prema Juričanu ni kako bi Bernardić trebao odgovoriti na njegove prozivke, no i sami su detektirali da bi im Juričan mogao nanijeti nemjerljivu političku štetu u trenutku kad upravo Bernardića ističu kao kandidata oporbe za budućeg hrvatskog premijera.

Odmah nakon što je 10. siječnja prvi put poslao “Ljubavno pismo Davoru Bernardiću Beri” u kojem ga je prozvao zbog kućice koju je na zagrebačkom Adventu imao njegov prijatelj Davor Bastalec, koji je ujedno glavni tajnik stranke Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti, te ga okarakterizirao kao “cara nečinjenja” i “kralja statusa quo” čiji je mentor bio Milan Bandić, bilo je jasno da Juričan nije Bernardića spomenuo slučajno i da neće stati. Juričan je tada napisao:

“Sad sam ja tu malo zbunjen, moj Bero. Zoran Milanović, izabrani predsjednik, kaže da je Advent ‘čista korupcija’, a tvoj dobri prijatelj Bastalec istovremeno je držao kobasico-kućicu na zapadnom dijelu Trga bana Jelačića, namijenjenom isključivo obrtnicima s rukotvorinama. Ti, Bero, pritom valjaš po medijima priču o antikorupciji: „Antikorupcijski savez je potreba osiguranja svijesti da se u Hrvatskoj aktivno moramo boriti protiv korupcije svim sredstvima.“ Kome ti lažeš, Bero? Ili možda želiš reći da nas Zoran Milanović retorički obmanjuje? Ili tvoj SDP, koji je u Skupštini Grada Zagreba od Bandića tražio izvješće o Adventu?”

Prošloga tjedna u „RTL Direktu“ Juričan je poručio da će svoje mjesto u filmu o Milanu Bandiću, koji će se zvati “Kumek”, dobiti i Bernardić.

“S filmom o Bandiću se ne žurim. Želim u njega staviti i Davora Bernardića, on je politička niškorist, zagrebački štakor. Čekam parlamentarne izbore pa da vidim kako će on, kralj političkog nečinjenja, završiti. Okuplja antikorupcijsku koaliciju, a prijatelj mu ima kućicu na Adventu i taj frendač je politički tajnik stranke Milana Bandića”, rekao je Juričan prošloga tjedna, napavši ponovno žestoko upravo Bernardića. No iz poteza koje je Juričan počeo povlačiti, posve je jasno da on neće čekati parlamentarne izbore da vidi kako će Bernardić proći, već da svojim aktivnostima namjerava izravno utjecati na Bernardićev rezultat, a time i na rezultat cijelog SDP-a i koalicije koju će on predvoditi.

S tim problemom počinje se suočavati i vrh SDP-a, koji će hitno morati pronaći odgovor na Juričanove provokacije.

“Jasno je da nas Juričan napada uoči parlamentarnih izbora, ali ne znam je li riječ o nekom projektu ili je on ‘one-man show’. Ono što je sigurno jest da takvi ispadi za nas nisu dobri”, rekao je Nacionalov sugovornik iz vrha SDP-a.

No odgovor će SDP-ovci teško naći jer ih, kako doznaje Nacional, Juričan namjerava “bombardirati” još konkretnijim dokazima o sprezi Davora Bernardića i Milana Bandića. Juričan je jedan od onih, i nije jedini, koji Bernardića smatraju odgovornim za loše rezultate SDP-a na nivou Grada Zagreba, s obzirom na to da je godinama bio na čelu gradskog SDP-a prije no što je postao predsjednik te stranke. Zagrebački SDP upravo je u Bernardićevu mandatu postao neprepoznatljiv i bezličan, a politički gotovo marginalan, dok su na slabljenju SDP-a profitirali s jedne strane Bandićeva stranka, s druge nove lijeve aktivističke stranke, a rasla je čak i snaga desnih stranaka. No kao najbolji dokaz toga da je Bernardić i dalje u svojevrsnoj “tihoj koaliciji” s Bandićem, Juričanu će poslužiti upravo “slučaj Petek”.

Nakon što je bivši predsjednik Ivo Josipović, koji je i osnovao stranku Naprijed Hrvatska, sklopio sporazum s SDP-om prema kojem će svi članovi te stranke prijeći u SDP, to se i dogodilo – osim u slučaju Renata Peteka. Kako doznaje Nacional, i Juričan i Petek uvjereni su i znaju da su prijelaz Peteka u SDP spriječili upravo Davor Bernardić i dio ljudi iz vodstva zagrebačke organizacije SDP-a, u kojem i dalje sjede Bernardiću odani ljudi, ali i neki odani Bandiću – i to zato što je Petek jedan od najžešćih kritičara Milana Bandića i napada ga uvijek s vrlo konkretnim dokazima i dokumentima.

Juričanu blizak izvor za Nacional je rekao:

“Potpuno je nelogično da je SDP u svoje članstvo primio cijelu stranku Naprijed Hrvatska osim Renata Peteka, koji je apsolutno jedan od najvećih fajtera protiv Milana Bandića u Zagrebačkoj skupštini, koji poznaje Grad i cijeli sistem iznutra i koji si daje truda kako bi došao do konkretnih dokaza protiv Bandića.”

Juričan je to, uostalom, i sam naveo u svojoj najnovijoj objavi, kada je prozvao Bernardića upravo zbog Peteka.

Da mu nije poznat pravi razlog opstrukcije njegova dogovora s SDP-om, potvrdio je Nacionalu i sam Renato Petek, koji je rekao:

“S predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem i glavnim tajnikom stranke Nikšom Vukasom potpisali smo sporazum prema kojem je svaki član stranke Naprijed Hrvatska! mogao ući u SDP. Zašto nisam primljen, ne znam. Je li nekom smetala moja aktivnost na nivou Grada Zagreba, jasan stav oko Milana Bandića i karakteriziranje istog kao štetnog i lošeg upravitelja Gradom, jer ogroman gradski novac iz proračuna Grada i Holdinga koristi za ‘autsorsanje’ usluga, nepotrebnom suradnjom s vanjskim kompanijama, što je u jednom dijelu, u izvješću potvrdila i Državna revizija? Što se SDP-a tiče, to je završena priča. Ne poznajem dovoljno unutarstranačke procedure SDP-a, no drugi kolege su pod istim uvjetima bili primljeni u stranku. Stoga se sada okrećem okupljanju nezavisnih vijećnika, zastupnika, stručnjaka i pojedinaca u nezavisnu političku platformu, a svakako bih volio da među njima bude i Dario Juričan.”

Jedan saborski zastupnik i utjecajni član SDP-a za Nacional je ovako prokomentirao odbijanje primanja Renata Peteka u članstvo SDP-a: “Ako se zna da su članovi lokalne organizacije na Trešnjevci, koja je odbila Peteka, Zvane Brumnić i Saša Molan, a da je predsjednik organizacije Trešnjevka Jug Denis Hrestak, onda je svakome tko imalo prati situaciju u Zagrebu jasno zašto Renato Petek nije prihvaćen u članstvo SDP-a. Riječ je redom o bliskim suradnicima Davora Bernardića i oni ništa ne bi napravili bez njegova znanja, pa tako ne bi ni donijeli takvu odluku. Žalosno je što umjesto da se koncentriramo na situaciju u HDZ-u i na ministra Kujundžića, mi se moramo baviti takvim stvarima.”

Dario Juričan i Renato Petek već su surađivali na pojedinim temama vezanima uz Milana Bandića koje će se naći i u filmu o Bandiću, a zbog kojih je Juričan već javno prozivao Bandića, poput priče o tajnim Bandićevim stanovima. Upravo ta Petekova aktivnost, tvrde Nacionalovi izvori, razlog je što je on nepoželjan i u zagrebačkom SDP-u koji kontrolira Bernardić.

‘DVA potpredsjednika zagrebačkog SDP-a gradski su, dakle Bandićevi zaposlenici. To znači da zagrebački SDP ima sustav kojem su u vrhu ljudi koji ne smiju istupati protiv Bandića’, kaže Nacionalov izvor

No slučaj Petek, tvrde i drugi Nacionalovi izvori bliski SDP-u, tek je manifestacija šire sprege Bernardićevih ljudi iz zagrebačkog SDP-a s Bandićem. Jedan od sugovornika koji dobro poznaju situaciju u zagrebačkom SDP-u, kaže:

“Od trojice potpredsjednika zagrebačkog SDP-a, dvojica su gradski, to jest Bandićevi zaposlenici. Draženko Pandek voditelj je Odjela za pravne i financijske poslove u Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo, a Tihomir Barišić je voditelj Odjela za tehničku regulaciju, sigurnost prometa i sustav javnog parkiranja u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Što to znači? To znači da zagrebački SDP ima sustav u kojem u samom vrhu stranke imaju ljude koji ne smiju istupati protiv Bandića jer bi to ugrozilo njihova radna mjesta. Nije problem u tome što su oni zaposleni u Poglavarstvu, ali zašto ih je Bernardić instalirao u vrh stranke kad je znao gdje su zaposleni? Oni su očito na ta mjesta postavljeni tako da zagrebački SDP bude podložan njihovu šefu Milanu Bandiću.”

No Pandek i Barišić nisu jedini. Iskusniji SDP-ovci tvrde da je to model po kojem je Bandić svojedobno i samog Bernardića, kao “mladog lava” SDP-a, honorarno zaposlio u zagrebačkom vodovodu. Taj model nastavio se i kasnije. U vrijeme dok je SDP Grada Zagreba vodio Davor Bernardić, od 17 zagrebačkih mjesnih organizacija SDP-a ustrojenih po gradskim četvrtima, na čelu sedam organizacija bili su ljudi zaposleni u Gradskom poglavarstvu, Zagrebačkom holdingu i u različitim gradskim tvrtkama i institucijama, čime je i njihova egzistencija ovisila upravo o Bandiću. Upravo neki od najbližih Bernardićevih suradnika napustili su SDP i potom kao navodno nezavisni zastupnici prešli u Bandićev klub u Gradskoj skupštini. Prvi koji je prešao bio je Radenko Tomić, predsjednik SDP-a Peščenica – Žitnjak i zaposlenik jedne tvrtke unutar Zagrebačkog holdinga koji je u Bandićev klub prešao nakon određenih pritisaka; naime, prijetilo mu se smanjenjem plaće za čak tri tisuće kuna. Jedna od onih koja je otišla bila je i Tamara Čubretović koja je do tada obnašala funkciju potpredsjednice zagrebačkog SDP-a i šefice SDP-a Črnomerec, a bila je ujedno zaposlenica Zagrebačkog velesajma. U SDP-u su je smatrali Bernardićevom “desnom rukom”. Bandić ju je nagradio tako što je u veljači 2019. imenovana zamjenicom direktorice Zagrebačkog velesajma. Taj i ostali slučajevi samo potvrđuju da je Davor Bernardić politiku u zagrebačkom SDP-u vodio nekonzistentno.

Jedan od nekad aktivnih zagrebačkih SDP-ovaca tvrdi: “Bernardić nikada nije direktno napao Bandića, Bandić još uvijek kontrolira dio zagrebačkog SDP-a, a krug oko Bere ovisan je o Bandiću. Nejasna je pritom i uloga Zvane Brumnića, kojeg se Bernardić odrekao, ali on još uvijek figurira kao ‘oficir za vezu’ između SDP-a i BM 365.”

Upravo neki od najbližih Bernardićevih suradnika napustili su SDP i potom kao navodno nezavisni zastupnici prešli u Bandićev klub u Gradskoj skupštini. Bili su zaposleni u Zagrebačkom holdingu

Bernardićeva ostavština u zagrebačkom SDP-u bila je upravo u tome što su njegovi glavni ljudi koji su bili ovisni o Bandiću, prvom prilikom napustili stranku koja je postala gotovo beznačajna u Gradskoj skupštini, a njihov klub sveo se na samo petero zastupnika, dok, primjerice, HDZ, koji je u Zagrebu uvijek bio slabiji od SDP-a, u svom klubu ima čak sedmero zastupnika.

Petek je jedan od najaktivnijih zastupnika zagrebačke Gradske skupštine, a Bandića je prozvao za različite afere. Zahvaljujući svojim aktivnostima, od posve anonimnog političara postao je široko prepoznatljiv i spominje ga se kao vrlo izglednog kandidata za gradonačelnika Zagreba na sljedećim lokalnim izborima, u čemu bi mogao dobiti podršku dijela manjih oporbenih zagrebačkih stranaka. Jedan od onih koji će mu sigurno dati podršku je i Dario Juričan. No Petek očito smeta nekima u SDP-u i to je jedan od razloga što je Juričan počeo sve više prozivati i samog Bernardića.

Upravo na Bernardića Juričan planira prebaciti odgovornost za situaciju sa zagrebačkim kinom Europa te mu je oko toga dao čak i određeni ultimatum. U pismu koje je Bernardiću uputio još 10. siječnja, Juričan je napisao:

“Mene nije briga s kime tikve sadiš, caru nečinjenja i kralju statusa quo, ali imam prijedlog kako ćeš se iskupiti:

Želim da odeš do svog prijatelja, Bandićeva operativca Bastaleca, da mu čvrsto stegneš jaja – da poplave ako treba – i objasniš mu da je 8. 4. 1925. po ljubavi dobročinitelja Müllera u Varšavskoj ulici u Zagrebu otvoreno kino Europa te da ga 8. 4. 2020. ima ponovno otvoriti. Obojica znamo da je to kino vaš prijatelj Bandić bezrazložno dao zatvoriti, bez plana. Kino nije ni u kakvom postupku obnove niti su za njega predviđena renovacijska sredstva u 2020. Ti ćeš ga gledati ravno u oči, a on će znati što mu je činiti. Ako kino Europa ne bude otvoreno 8. 4. 2020. za premijeru jednog filma, onda je, Bero moj, gotovo. Ide Milan Bandić, a ideš bogme i ti.”

U kratkom razgovoru za Nacional Juričan je potvrdio da je upravo 8. travnja datum do kojeg je Bernardiću dao šansu da otvori kino Europa. Upitan kako bi Bernardić mogao na to utjecati, Juričan je rekao:

“Kako zna i umije. Ako ne otvori, onda zna što ga ide.”

 

Komentiraj