EKSKLUZIVNI DOKUMENTI: Stan u centru Zagreba platila 50.000 € u kešu

Nacional i Pixsell

Kupljen je od tvrtke Nikice Valentića 2003., manji dio plaćen je kreditom, a veći, gotovinski dio prikazan je kao prihod od nesamostalne djelatnosti

Osim s političkim, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko mogao bi se suočiti s novim pravnim problemima ako se zbog afere Konzultantica, koju je otkrio Nacional, počnu ponovno propitivati svi detalji vezani uz poslovanje njegove nekadašnje tvrtke Soboli te s tim povezani podaci u njegovoj imovinskoj kartici. U pitanju je porijeklo imovine, odnosno novca kojim je njegova današnja supruga Ana Karamarko 2003. godine, u vrijeme kad je Karamarko bio suvlasnik tvrtke Soboli, kupila stan u centru Zagreba. Iako nema dokaza da je novac za kupnju stana došao upravo iz poslovanja Sobolija, kako tvrdi izvor iz pravosudnih krugova koji je tu informaciju i dostavio Nacionalu, otvara se pitanje kako je Ana Karamarko 2003. stekla oko 50 tisuća eura, koliko je za stan tada platila u gotovini, odnosno kako je Ana Karamarko, koja je već tada bila u vezi s Tomislavom Karamarkom, kupila navedeni stan. Prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, u taj stan redovito je dolazio i Tomislav Karamarko.

RIJEČ JE O JEDNOIPOLSOBNOM STANU u centru Zagreba veličine 40,5 četvornih metara u vlasništvu Karamarkove supruge Ane, za koji je u njegovoj imovinskoj kartici navedeno da je stečen kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada i zaduženjem kod banke, odnosno kreditom, ali nije definirano koliki je dio kupljen kreditom, a koliki gotovinom. Stan se nalazi u Vlaškoj ulici, u dvorišnoj zgradi u neposrednoj blizini Petrove crkve, 500-tinjak metara zračne linije od Trga bana Jelačića, a prema podacima do kojih je ekskluzivno došao Nacional, kao i uvidom u dostupnu zemljišno-knjižnu dokumentaciju u posjedu redakcije, kupljen je 2003. godine najvećim dijelom u gotovini. Za 40,5 četvornih metara stana s pripadajućih 1,75 metara spremišta u potpuno novoj elitnoj zgradi koju je gradila tvrtka Niva inženjering u vlasništvu bivšeg premijera Nikice Valentića, Ana Karamarko rođena Šarić, u to vrijeme Ana Schmidtbauer (prezime prvog supruga), platila je 70.346 eura, odnosno nešto više od pola milijuna kuna. Konkretno, u kunskoj protuvrijednosti stan je plaćen 532.575,29 kuna. To bi značilo da je “kvadrat” stana Ana Karamarko platila 1737 eura, dok se tržišna vrijednost četvornog metra stana na tako prestižnoj lokaciji, u potpuno novoj i elitnoj zgradi, u to vrijeme kretala između 2800 i 3000 eura. O okolnostima kupnje tog stana Nacional je uputio upit i bivšem premijeru Nikici Valentiću, vlasniku Niva inženjeringa. On je rekao da je u tom pogledu sve čisto te da je cijena bila u potpunosti komercijalna i uobičajena za tadašnje tržišne uvjete, a mogla je varirati desetak posto ovisno o veličini pojedinog stana.

VEĆ NA TEMELJU IZVATKA iz zemljišnih knjiga, gdje stoji da je teret na tom stanu iznosio 21.851 euro, na prvi pogled može se zaključiti da je riječ o kreditu kojim je Ana Karamarko pokrila dio kupoprodajnog iznosa, što bi odgovaralo i onome što je ona navela u imovinskoj kartici svog supruga. Detaljnijim uvidom u dokumentaciju te sam kupoprodajni ugovor, vidi se da je prema ugovoru s Niva inženjeringom Ana Karamarko bila dužna platiti kupoprodajni iznos za stan u dva dijela. Jedan dio od 48.616,89 eura išao je direktno na žiro-račun Niva inženjeringa, a drugi iznos od 21.729,11 eura trebao je biti plaćen na račun Privredne banke Zagreb, vezano uz obveze koje je Niva inženjering preuzeo Sporazumom o reguliranju međusobnih odnosa i otpustu duga za dugoročni kredit. Taj dio novca za kupnju stana Ana Karamarko osigurala je tako što je i sama podigla kredit na taj iznos. Nakon uplate navedenog iznosa od 21.729,11 eura, Privredna banka Zagreb, kako stoji u ugovoru, bila je dužna izdati brisovno očitovanje založnog prava za ugovorene nekretnine. Očitovanje je izdano 2008. godine, a brisanje založnog prava provedeno 2009. godine.

  • U PITANJU JE PORIJEKLO IMOVINE, odnosno novca kojim je Ana Karamarko 2003. godine, u vrijeme kad je Karamarko bio suvlasnik tvrtke Soboli, kupila stan, odnosno iskeširala 48.616,89 eura

KAD JE RIJEČ O PORIJEKLU NOVCA kojim je Ana Karamarko 2003. kupila stan, pri upisu u imovinsku karticu ona je mogla navesti više mogućnosti. Da je sredstva za kupnju tog stana stekla nasljedstvom ili, na primjer, raspodjelom imovine nakon rastave prvog braka, onda je u rubriku “način stjecanja” mogla upisati druge opcije, pa čak i napomenu u kojoj je mogla dodatno objasniti porijeklo imovine, a ne navesti da je riječ o sredstvima od nesamostalnog rada.

U vrijeme kupnje stana 2003. godine Ana Karamarko imala je 28 godina i radila je na poslovima tajnice. Do 2002. godine bila je zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova i to kao tajnica Vesni Cvjetković Kurelec, koja je od 2000. do 2003. bila zamjenica Tonina Picule, ministra vanjskih poslova u Vladi Ivice Račana. Nacional je uputio službeni upit Ministarstvu vanjskih i europskih poslova radi potvrde te informacije, kao i informacije o tome kolika je primanja Ana Karamarko tada mogla ostvarivati kao tajnica, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor. No više Nacionalovih izvora koji su u to vrijeme radili na raznim visokim funkcijama u istom ministarstvu, sjećaju se Ane Karamarko, tada udane Schmidtbauer. Jedan od izvora Nacionalu je potvrdio da je ona bila tajnica Vesne Cvjetković Kurelec, danas veleposlanice RH u Beču, koja je dolazila iz redova HSLS-a.

“KOLIKO SE SJEĆAM, ANA je tada bila zaposlena na ugovor o djelu i kao tajnica zamjenice ministra vanjskih poslova morala je imati visoku stručnu spremu, ali sukladno radnom mjestu nije mogla imati plaću veću od pet tisuća kuna, možda pet i pol tisuća”, rekao je Nacionalov izvor. Nakon posla u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je radila i prva Karamarkova supruga Enisa Karamarko, Ana Karamarko zaposlila se u EPH. Prema nekim izvorima, ona je tamo zaposlena na izravnu intervenciju Tomislava Karamarka s kojim je tada bila u vezi. No nije odmah došla na dobro plaćeno radno mjesto u marketingu, već je najprije zaposlena kao tajnica direktora EPH Ninoslava Pavića. To je Nacionalu potvrdilo nekoliko izvora iz EPH. Tek nakon nekog vremena Ana Karamarko premještena je najprije u odjel prodaje oglasa, a potom je postala direktorica marketinga, gdje je imala visoku plaću. Ono što je u toj priči bitno jest da u vrijeme kupnje stana u Vlaškoj Ana Karamarko nije imala visoka primanja te se može postaviti pitanje odakle joj 50 tisuća eura u gotovini za kupnju stana. Njezin prvi suprug bio je televizijski snimatelj sa solidnim, ali ne previsokim primanjima, ali u to vrijeme njih dvoje već su se razišli. Više izvora Nacionalu je potvrdilo da je veza Ane i Tomislava Karamarka započela negdje 2002. godine te da je on, nakon što je postao suvlasnik tvrtke Soboli, u najmanju ruku sudjelovao u kupnji stana u Vlaškoj gdje su se zapravo najčešće i viđali u vrijeme kad je Tomislav Karamarko bio šef Sigurnosno-obavještajne agencije, kao i kada je postao ministar unutarnjih poslova.

RADI POJAŠNJENJA OKOLNOSTI VEZANIH UZ KUPNJU stana Nacional je pokušao kontaktirati Anu Karamarko, ali na službeni upit poslan na njezinu poslovnu email adresu, kao i na SMS poruke, ona do zaključenja broja nije odgovorila. Treba podsjetiti i da je Tomislav Karamarko kasnio s predajom imovinske kartice, a kad ju je predao, najprije je utvrđeno da ona nije do kraja popunjena.

Kada je i to riješeno, javnost je dobila uvid u visinu primanja, imovinu, ali i kreditne obveze bračnog para Karamarko. Budući da je Ana Karamarko u imovinskoj kartici svog supruga navela više kredita, a jedan od njih iznosio je 80 tisuća eura, moglo se zaključiti da je tim kreditom pokrivrena kupnja stana u Vlaškoj. Međutim, taj kredit koji je, uostalom, podignut tek kasnije, vjerojatno je služio samo za renoviranje i uređenje stana u Ulici kneza Mislava, gdje oni danas zajedno žive.

U cijeloj priči dodatno zbunjuje činjenica da na stanu u Vlaškoj ulici postoji još jedna zabilježba tereta iz 2011. godine i to u iznosu od 180 tisuća eura. Na temelju javno dostupnog uvida u zemljišne knjige nije moguće zaključiti o čemu je riječ, no detaljnijim uvidom u dokumentaciju vidljivo je da je riječ o hipoteci koju je Ana Karamarko upisala na svoj stan radi osiguranja kredita svoje prijateljice (podaci poznati redakciji).

  • VIŠE IZVORA JE NACIONALU potvrdilo da je veza Ane i Tomislava Karamarko započela negdje 2002. godine te da je on, nakon što je postao suvlasnik tvrtke Soboli, u najmanju ruku pomogao kupnji stana u Vlaškoj

U međuvremenu Ana Karamarko, tada Ana Šarić (nakon rastave od prvog supruga vratila je djevojačko prezime), kupila je još jedan, puno veći stan za koji je podigla kredit u iznosu 280 tisuća eura. Riječ je o četveroipolsobnom stanu veličine 140,7 četvornih metara u Ulici kneza Mislava, u kojem Ana i Tomislav Karamarko danas zajedno žive. Kredit za kupnju tog stana Ana Karamarko podigla je 2009. godine, na rok otplate od 30 godina i s kamatom 4,91 posto. Mjesečna rata tog kredita iznosi 1.594,63 eura, odnosno oko 12 tisuća kuna, no s obzirom na to da je Ana Karamarko tada već bila na visokoj funkciji u marketingu EPH, gdje je, prema nekim navodima, primala neto plaću od nekih 40 tisuća kuna, otplata tog kredita nije joj trebala predstavljati problem. Stan je i kupljen na temelju prijeboja potraživanja između EPH i tvrtke GRP Media, prethodnog vlasnika stana. Naime, EPH je imao potraživanje od tvrtke GRP Media koja je zakupljivala oglasni prostor u izdanjima EPH, a budući da to potraživanje nisu mogli naplatiti, dogovor je bio da novac od kupnje stana koji je do tada bio u vlasništvu GRP Medije, Ana Karamarko uplati u korist EPH. Riječ je o iznosu od 280 tisuća eura, odnosno nešto više od dva milijuna kuna. Hipoteka za pokriće tog kredita upisana je na taj stan.

NAKON TOGA ANA KARAMARKO PODIGLA JE 19. LISTOPADA 2011. još jedan kredit. Riječ je o nenamjenskom hipotekarnom kreditu u iznosu 80 tisuća eura. Taj kredit podignut je na 20 godina, a iznos mjesečne rate je 583,61 euro, uz kamatnu stopu od 5,60 posto. Hipoteka za pokriće tog kredita je također napravljena na stan u Ulici kneza Mislava, a kredit je vjerojatno bio potreban za uređenje tog stana. To znači, a tako stoji i u zemljišno-knjižnom ulošku, da je taj stan opterećen hipotekama u ukupnom iznosu 360 tisuća eura. To otprilike odgovara i procijenjenoj tržišnoj vrijednosti stana od 2,7 milijuna kuna, kako je i navedeno u imovinskoj kartici Tomislava Karamarka.

ANA KARAMARKO PODIGLA JE 2013. i treći, ovoga puta nenamjenski kredit, barem ako je suditi prema visini kamatne stope koja iznosi 9,95 posto. Iznos mjesečne rate je 923,12 kuna, a rok otplate 10 godina.

  • ANA KARAMARKO BILA JE 2002. ZAPOSLENA kao tajnica Vesne Cvjetković Kurelec u Ministarstvu vanjskih poslova, a nakon toga zaposlila se u EPH, ali najprije kao tajnica Ninoslava Pavića

Kad se sve zbroji, samo na rate svojih kredita Ana Karamarko mjesečno mora izdvajati oko 2300 eura, odnosno oko 17.500 kuna. To joj, kao što je već spomenuto, možda i nije bio problem dok je kao direktorica marketinga u EPH primala bruto plaću od oko 40 tisuća kuna, ali mogao je postati problem u trenutku kad je otvorila vlastitu tvrtku koja je u početku poslovala s gubitkom. Zanimljivo je da se iznos mjesečnih rata kredita otprilike poklapa s prihodom koji je tvrtka Drimia ostvarivala od tvrtke Peritus savjetovanje u vlasništvu lobista Mola Josipa Petrovića. Doduše, i za vrijeme rada u EPH, kao i sada dok ima svoju tvrtku, Ana Karamarko zaposlena je u RPO odnosu, odnosno ima status registriranog poreznog obveznika kakav je uobičajen u zanimanjima kao što su novinari i slobodni umjetnici ili druge samostalne profesije. Ona je u takvoj vrsti radnog odnosa od 1. siječnja 2007., barem je tako navedeno u imovinskoj kartici. To znači da je i za vrijeme rada u EPH bila u RPO statusu, kao i danas kad ima vlastitu agenciju. Nacional je početkom svibnja ekskluzivno objavio da je agencija Drimia imala ugovor o medijskom savjetovanju s tvrtkom Peritus savjetovanje u vlasništvu Molova lobista Josipa Petrovića koji joj je mjesečno plaćao 2500 eura za razne savjetodavne usluge i medijske analize u energetskom sektoru. Ugovor koji se nalazio u posjedu Nacionala bio je sklopljen 1. veljače 2013. i trajao je do 31. siječnja 2015. Onda je Ana Karamarko u intervjuu Večernjem listu izjavila da je suradnju s Petrovićevom tvrtkom započela još 2012. godine te da je trajala do konca 2015. godine, odnosno do trenutka kad je postalo jasno da će njezin suprug preuzeti vlast u državi. To znači da tvrtka Josipa Petrovića nije Ani Karamarko isplatila 60 tisuća eura u dvije godine, koliko je trajao ugovor, već duplo veći iznos, odnosno oko 100 tisuća eura.

POVJERENSTVO ZA SPREČAVANJE SUKOBA INTERESA sada provjerava ne samo valjanost tih ugovora s ciljem otklanjanja bilo kakve sumnje u potencijalni sukob interesa, već i jesu li usluge koje je obavljala Ana Karamarko bile stvarne ili samo fiktivne. Nakon toga Povjerenstvo će donijeti konačnu odluku o tome je li Tomislav Karamarko došao u sukob interesa, a to bi se trebalo dogoditi ove srijede, prije najavljenog izglasavanja nepovjerenja Tomislavu Karamarku u Hrvatskom saboru.

Komentiraj