‘Ekskluzivna vina s etiketom Capo nudit ću i u svom novom hotelu’

Autor:

20.09.2023., Brtonigla - Vinarija Capo. Danko Koncar. 
Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Investitor Danko Končar idealno je spojio istarske turističke potencijale – gostima u svojoj marini Polesani, gdje otvara i luskuzni hotel, nudi vrhunska i nagrađivana vina iz svoje Vinarije Capo u Fernetićima, gdje će se moći i prespavati

Bilo da sjedite na terasi novouređenog restorana u marini Polesani u Puli i meditirate u pogledu na pulski zaljev i Brijune ili odlučite istraživati istarsku unutrašnjost pa se zaputite u malo mjesto Fernetići nedaleko Brtonigle, naći ćete jednu zanimljivu poveznicu – i na jednoj i na drugoj adresi pronaći ćete idilična vina Vinarije Capo. Tu malu istarsku vinariju prije nekoliko je godina otkrio poduzetnik Danko Končar koji je razvijajući svoju viziju spoja nautičkog i hotelijerskog turizma odlučio investirati i u razvoj te vinarije koja, pod vodstvom jednog od najboljih istarskih enologa Elvisa Visintina, proizvodi i nudi ekskluzivna istarska vina u limitiranim količinama.

Moćno crno vino Taurus i bijelo desertno vino Dolce od prosušenog grožđa neka su od najreprezentativnijih vina iz kolekcije Capo, uz naravno glavno vino Malvaziju istarsku.

Poduzetnik Danko Končar investirao je prije nekoliko godina u Vinariju Capo, a njegova nagrađivana vina tražena su i u inozemstvu. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Taurus je cuvée Cabernet Sauvignona i Cabernet Franca. Njegovim mirisom dominiraju voćne arome bobičastog voća i suhih šljiva, a sve je zaokruženo začinskim aromama trave i sijena te naznakama čokolade. Svojom opojnošću podsjeća na strastveni cjelov koji nikad nećete zaboraviti. Naziv Taurus dolazi od latinske riječi za horoskopski znak Bik, a u kolekciji Vinarije Capo nalaze se i vina nazvana po horoskopskim znakovima Cabernet Franc Aries, Malvazija Virgo, Sauvignon Sagittarius i Chardonnay Libra. Pinot Sivi je vino za koje Visintin kaže da će vas odvesti od trsa do zvijezda, Sauvignon Sagittarius dočarava duh francuskih dvoraca, Malvazija Virgo istarski hedonizam, a Chardonnay Libra ljubav na prvi pogled – u ovom slučaju prvu kap.

Dolce je pak vino inspirirano Napoleonom Bonaparteom koje se proizvodi po starinskoj recepturi. Danko Končar osobno je sudjelovao u osmišljavanju tog vina, inspiriran vinom Klein Constantia koje je otkrio u Južnoj Africi. To je sorta vina nastala iz izumrle loze kakvu je pio Napoleon Bonaparte dok je bio u progonstvu na otoku Sveta Helena, a ta je loza ponovno zaživjela prije sto godina. Tehnologiju prosušivanja koja se koristila za proizvodnju tog vina Končar je primijenio na Muškatu Žutom i dobio najtraženiji proizvod Vinarije Capo, fantastično vino u čijoj se esenciji nalaze agrumi, egzotično voće, ružine latice i cvijet bagrema, stvarajući rapsodiju okusa i harmoničnu igru svježine i topline, slatkoće i mineralnosti.

Svih devet sorti grožđa od kojih proizvodi vino, Vinarija Capo uzgaja na oko 7,5 hektara vlastitih vinograda, a najveći dio berbe završili su prije jesenskih kiša. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Vino Dolce osvojilo je nekoliko nagrada, a 2021. na najpoznatijoj hrvatskoj izložbi vina – Vinistri bilo je jedno od najbolje ocijenjenih vina te je osvojilo Veliku zlatnu medalju. Po tom je vinu vinarija Capo prepoznata ne samo u Istri, već i izvan granica Hrvatske. Međutim, riječ je o vinu koje se proizvodi u malim količinama i trenutno se nudi isključivo u restoranu u marini Polesani. Taurus se pak može pronaći i u zagrebačkom restoranu Takenoko.

Glavni enolog vinarije Capo Elvis Visintin kaže da su upravo zahvaljujući vinu Taurus uvršteni na vinske karte prestižnih hrvatskih restorana i postali poznati i izvan granica Hrvatske. Nakon upravo završene berbe malvazije istarske, chardonnaya, pinota sivog i pinota crnog, preostala im je još samo berba muškata žutog. U vlastitim vinogradima koji se prostiru na oko 7,5 hektara uzgajaju čak devet sorti grožđa, ali kako je dio vinograda prije nekoliko godina obnovljen, na nekima od njih pravi urod i to caberneta sauvignona, caberneta franca, merlota i terana očekuje se tek iduće jeseni.

Najsnažniji brendovi vinarije su crno vino Taurus i muškat žuti Dolce inspiriran Napoleonom Bonaparteom, a i Malvazija istarska ima već niz nagrada

Do tada bi već trebali biti realizirani i planovi za proširenje vinarije koja će nuditi i ekskluzivne smještajne kapacitete, a Danko Končar ističe da pokušavaju dobiti i bitku za izgradnju novog podruma – koja ovisi o ucrtavanju pristupne ceste u prostorne planove.

Vinarija Capo čak i u toj viziji proširenja zadržat će svoj ekskluzivni karakter za manje grupe gostiju. Uostalom, trenutno je degustaciju vina u njihovu podrumu moguće organizirati za maksimalno 12 gostiju. Kvaliteta, a me masovnost, njihova je filozofija. Tako će ostati i kad je riječ o količinama proizvedenog vina. Iako vina izvoze i u Njemačku i u Poljsku, a donedavno su imali isporuku i u jednu ekskluzivnu rusku vinoteku, riječ je o količinama koje se izvoze uglavnom za ekskluzivne restorane i vinoteke. Takav će se pristup i zadržati, a Danka Končara iznimno veseli da će se njegova vina naći i na vinskoj karti novog hotela Mon Luxury Heritage koji se nalazi u sklopu marine Polesane u Puli, a iduće godine otvorit će vrata prvim gostima. Uz ta će vina njihovi gosti dok gledaju prema pučini moći doživjeti punu snagu istarskog kontinenta.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.