Hrvatska je po prvi put odgodila izdanje obveznice i to je prijelomni trenutak koji bi trebao brinuti političku elitu, ocijenio je u srijedu ekonomski analitičar Damir Novotny, komentirajući odluku Ministarstva financija da se s izdavanjem euroobveznice ide nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće.

“Pretpostavljam da su u Ministarstvu dobili informacije da bi emisija obveznica vjerojatno bila troškovno neefikasna, odnosno da bi cijena bila previsoka”, kaže Novotny.

Kako dodaje, izdavanje obveznica trebao bi biti rutinski posao državnog trezora i to s političkim okolnostima i situacijom u Vladi ne bi trebalo biti povezano, osim ako analitičari koji savjetuju potencijalne kupce nisu procijenili povećani politički rizik.

“Naime, Vlada je predložila u okviru procedure prekomjernog manjka reforme koje se moraju provesti, a koje obuhvaćaju 200-njak zakonskih prijedloga. Njih bi u dogledno vrijeme Vlada trebala predložiti parlamentu. Ali, ako Vlada ne može funkcionirati i donositi odluke, onda se niti zakoni ne mogu predlagati”, kaže Novotny.

Dodaje kako onda postaje upitno hoće li se provesti reforme koje bi trebale uvjeriti međunarodne kupce obveznica da hrvatska Vlada sređuje javne financije i da su dugoročno njezini dužnički papiri sigurni.

“To je prvi put da hrvatska država odgađa izdanje obveznica i to je prijelomni trenutak koji bi trebao brinuti političku elitu”, ustvrdio je Novotny, dodavši da će još kritičnija po pitanju zaduživanja biti iduća godina.

“Ako se u jednom trenutku dogodi da Vlada ne može podmirivati dospjele obveze u rokovima, to može izazvati niz povezanih negativnih događaja, poput onih što smo vidjeli u Grčkoj”, upozorava.

Paradoks je još veći, ističe, jer na strani realne ekonomije, odnosno privatnog sektora Hrvatska bilježi pozitivne trendove, za razliku od Grčke.

“Naš slučaj je paradoksalan – gospodarstvo raste, a Vlada je postala veliki kočničar”, zaključuje Novotny.

MFIN: izdanje euroobveznice kad se otklone trenutne političke nejasnoće

Ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je izaslanstvo Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke ovaj je tjedan obavilo niz vrlo uspješnih sastanaka s investitorima u Njemačkoj i Londonu. Prezentirani su osnovni makroekonomski pokazatelji i rastući trendovi u gospodarstvu, program reformi, te fiskalna i monetarna politika, navodi se u priopćenju.

“Reakcija investitora je bila vrlo pozitivna, no odlučeno je da se nastavi s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja jedine planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Početkom svibnja Reuters je objavio da je Hrvatska angažirala investicijske banke Citigroup, HSBC, Societe Generale i Unicredit da vode novu emisiju euroobveznica, a procjenjivalo se da će biti riječ o izdanju u vrijednosti oko milijardu eura.

Strani financijski mediji pisali su također da bi izdanje trebalo biti ovoga tjedna, no Ministarstvo je danas priopćilo da će se nastaviti pratiti situacija na međunarodnim financijskim tržištima.

“Investitori žele imati povjerenje u onoga tko izdaje obveznice pa je ovo poruka da se politička situacija mora stabilizirati”,navodi jedan analitičar iz bankovnih krugova koji je želio ostati anoniman.

Posljednji puta Hrvatska je izdala euro obveznice na inozemnom tržištu u ožujku prošle godine, i to 1,5 milijardi eura s dospijećem za 10 godina, uz kamatu od 3 posto, a prinos od 3,25 posto.

To je bilo dotad najjeftinije zaduživanje Hrvatske na inozemnim tržištima, što se ponajviše zahvaljuje izuzetno labavoj monetarnoj politici kakvu Europska središnja banka (ECB) vodi već godinama.

 

Komentiraj