Ekonomske posljedice lockdowna: Ugostitelji kažu da su gotovi, razmišljaju o skupnom otvaranju

U Mreži Prvog na Hrvatskom radiju govorili su pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš, načelnik Stožera istarske županije Dino Kozlevac, predsjednik atletskog saveza Ivan Veštić i ugostitelj Dražen Biljan. Tema je bila popuštanje mjera i epidemiološka situacija.

U uvodnom dijelu emisije Bubaš je rekla da nam je epidemiološka situacija sve bolja, ali da još nije sjajna. Smatra da mjere treba postupno popuštati, ne zna, kazala je, koje će biti prvo popuštanje, o tome se još pomno promišlja.

Što se tiče mjera, rekla je da je teško udovoljiti svima, ali na prvom je mjestu javnozdravstveni interes. Što više se trebaju očuvati ekonomske aktivnosti, obrazovanje, ali i javnozdravstveni interes. Zdravstveni sustav mora očuvati svoje kapacitete i pružiti zdravstvenu uslugu svima koji je trebaju, naglasila je Bubaš.

Teško je izabrati kome će se prvo ublažiti mjere, rekla je Bubaš i dodala da smatra, da će se set mjera svakako uvesti.

Ugostitelj Dražen Biljan smatra da sve sektore u ugostiteljstvu treba izjednačiti, no, kako je kazao, “kava za van su mrvice za njihovo preživljavanje”.

Tražili su mogućnost dostave, međutim, to je manje od 3 posto prihoda, što im neće pomoći gotovo ni u čemu, kazao j Biljan. Govoreći o posljedicama lockdowna, naglasio je da su ugostitelji na podu i nemaju nikoga, da ih podigne i pomogne.

Komentirale su se i najave da bi djeca mogla opet ići na treninge i da će se otvoriti teretane.

Predsjednik atletskog saveza Ivan Veštić rekao je da ove mjere ostavljaju dugoročne posljedice, jer sportski klubovi mjesecima gube djecu. Nakon prvog lockdowna, trebalo je čak šest mjeseci da u njegovu klubu bude jednak broj članova i da se djeca vrate, komentirao je Veštić. Smatra da pojedine sportske klubove nije ni trebalo zatvarati, posebice one na otvorenom i gdje djeca nisu u kontaktu.

“Mnogi klubovi žale se na nejednake tretmane”, naglasio je Veštić, dodajući da su mjere bile selektivne, čak lobističke.

Istra traži da se otvore teretane i sportski klubovi

Šef  Stožera istarske županije Dino Kozlevac zatražio je da se dopusti rad teretana i sportskih klubova. Zadovoljan je najavom da će se to ostvariti, ali su, rekao je, oprezni i prate epidemiološku situaciju. Istaknuo je da u Istarskoj županiji već pet tjedana pada broj oboljelih i da se može početi s popuštanjem mjera. Procijenili su, dodao je, da sportske centre i pojedinačne sportove mogu dopustiti. Očekuje da struka nađe rješenje i da će od 1. veljače ta mjera biti donesena.

“Maturanti u Istarskoj županiji prate nastavu online, u tome su se konzultirali s mjerodavnim službama i ta odluka je na snazi do kraja siječnja. Procjenjujemo situaciju i preksutra ćemo odlučiti kako dalje”, rekao je Kozlevac, dodajući da dobru epidemiološku situaciju zaista ne žele ugroziti.

Ugostitelji razmišljaju o skupnom otvaranju

Koliko dugo kafići mogu izdržati, glavno je pitanje na koje je Biljan ponovio “da su oni gotovi i da zato žele što prije početi raditi”.

Po službenim podacima, 1098 kafića zatvoreno je od početka pandemije. Čeka ih, rekao je Biljan, dugotrajan povratak gostiju. Skeptični su i smatraju da će proći mnogo vremena, da se gosti vrate.

Sve ugostitelje treba otvoriti u isto vrijeme, nije ih dobro dijeliti, smatra Biljan.

“Moramo pratiti iskustva drugih zemalja”

“Nismo otok unutar Europe, moramo pratiti situaciju u okruženju”, komentirala je Bubaš. Dodala je da treba gledati i iskustva drugih zemalja.

“Sport je nastradao više no što mislite”, na to je rekao Veštić. Upozorio je na nelogičnosti postojećih mjera.

U Italiji već danima traju prosvjedi ugostitelja pod sloganom “Otvorit ću”, naglasio je Biljan, Nije skrivao i da su ugostitelji u Hrvatskoj vrlo blizu toga, jer su spremni za rad.

“Maksimalno smo poštivali mjere dogovorene sa Stožerom. Smatram da je velika većina ugostiteljskih objekata sigurno mjesto za goste. Tu smo da maksimalno poštujemo mjere, u dogovoru sa Stožerom. Spremni smo početi raditi čim prije, ljudi su na izmaku snaga, računi su prazni, svakim danom se zatvaraju lokali i mi razmišljamo i o mogućnosti izlaska na ulicu ili o skupnom otvaranju u istom danu”, rekao je Biljan u razgovoru za Hrvatski radio.

Nacional je, podsjetimo, već pisao o problemima ugostitelja, uzrokovanim zatvaranjem zbog koronavirusa.

 

Javila nam se vlasnica kafića u Kravarskom, samohrana je majka. “Dajte nam da radimo, zadužujemo se kod lihvara”

Komentiraj