Grad Beč

Ekološke božićne vrećice i prikupljanje božićnih drvaca u Gradu Beču

Briga o okolišu u Beču ne prestaje ni tijekom blagdana i sezone darivanja. Bečko će se komunalno poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) tako i ove godine pobrinuti da islužena božićna drvca svoj životni vijek ne završe u otpadu.

Od 27. prosinca 2017. pa sve do 14. siječnja 2018. godine stanovnici grada Beča svoja božićna drvca naime mogu kao i svake godine predati na posebno predviđena mjesta.

Ove je godine u Beču 530 takvih javnih lokacija za prikupljanje božićnih drvaca, a zaposlenici MA 48 apeliraju na građane da borove donesu bez nakita i ukrasa. Sva se prikupljena božićna drvca u Beču iskorištavaju za proizvodnju električne energije te za centralno grijanje.

Prošle je godine prikupljeno ukupno 700 tona odnosno 160 000 božićnih drvaca, od čega je proizvedeno 1 700 MWh energije. To je bilo dovoljno za mjesečnu opskrbu 975 kućanstava električnom energijom i 2 280 kućanstava centralnim grijanjem.

Organizirano prikupljanje božićnih drvaca u Beču započelo je 1990. godine, kad je građanima na raspolaganju stajalo 220 lokacija za prikupljanje.

Božićni i novogodišnji blagdani podrazumijevaju i dodatni otpad nakon otvaranja darova. Kako bi se takva situacija izbjegla bečke su gradske vlasti još prije jedanaest godina na tržište plasirale ekološke božićne vrećice i stvorile jednu lijepu, praktičnu te prije svega višenamjensku alternativu plastičnoj i papirnatoj ukrasnoj ambalaži.

No, bečka božićna vrećica ne koristi samo okolišu. Vrećice su naime načinjene u radionicama bečkih udruga osoba s invaliditetom, a prihod od njihove prodaje namijenjen je različitim humanitarnim institucijama.

Dekorativne crvene vrećice od tkanine dostupne su u tri različite veličine, a može se nabaviti i komplet sa sve tri veličine. Bečka ekološka božićna vrećica dostupna u svim filijalama trgovačkog lanca BILLA, koji je od samog početka partner ovog projekta te na bečkim adventskim sajmovima i u reciklažnim dvorišta.

Komentiraj