EK: Mesu boškarina i samoborskoj češnjovki oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla

Autor:

29.10.2021., Vodnjan - 
Istarski boskarin Pipo koji tezi 1175 kilograma treba pomoc dobrih ljudi. Iako je izbjegao klaonicu te zavrsio na didaktickoj farmi u Vodnjanu obolio je od tumora na straznjoj nozi (velicine rukometne lopte) te je potrebno 20 000 kuna za troskove operacije koja je odradjena prije nakoliko dana. Na farmi uz Pipa nalaze se i druge autohtone zivotinje koje su udomljene jer su odbacene. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/PIXSELL

Europska komisija odobrila je u ponedjeljak zaštićenu oznaku izvornosti za meso istarskog goveda – boškarina iz Hrvatske i Slovenije (Istarski poluotok), kao i dvije zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla: za samoborske češnjovke iz Hrvatske i za kozje meso Katsikaki Limnou iz Grčke.

Meso istarskog goveda – boškarina dobiva se od goveda rođenih na području Istarskog poluotoka i tradicionalno uzgajanih. Svijetloružičaste do tamnocrvene boje, ima ugodan miris i karakterističan okus govedine te je prikladno za pripremu raznih mesnih jela. Samoborska češnjovka dimljena je kobasica za pečenje izrađena od svinjetine, govedine ili teletine uz dodatak svježeg češnjaka i suhog bijelog vina proizvedenog na području Samobora na sjeveru Hrvatske, a kao sastojak se obično koristi u tradicionalnim jelima.

Ovi novi nazivi dodat će se na popis 1601 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.