Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i tri poslovne banke osigurale su sindicirani zajam Sunce Koncernu od 73 milijuna eura, za restrukturiranje bilance i kapitalna ulaganja u Hrvatskoj, izvijestio je EBRD u utorak.

EBRD, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb (PBZ) i Erste & Steiermärkische Bank Hrvatska osigurali su sredstva u okviru sindicirane strukture zajma, pri čemu svaka banka daje 18,25 milijuna eura.

Sredstva će se koristiti za restrukturiranje bilance Sunce Koncerna, a dio ukupne vrijednosti transakcije odnosi se i na financiranje ulaganja tvrtke.

Zajam je, kako se navodi, odobren za jedan od prvih projekata u okviru novog EBRD-ovog inkluzivnog turističkog okvira za istočni Mediteran.

Taj okvir ima za cilj podržati lokalne turističke sektore, kroz ulaganja u hotele i turističke operatore.

S 11 hotela na na jadranskoj obali, vlastitom zračnom lukom, kampom i drugim turističkim objektima koji se nalaze u četiri popularna turistička odredišta, Sunce Koncern jedan je od vodećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj. Djelujući pod markom “BlueSun Hotels and Resorts”, tvrtka planira značajno daljnje širenje i ulaganja, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da će zajam za Sunce Koncern biti potpomognut sredstvima tehničke suradnje do 150.000 eura iz Posebnoga fonda dioničara EBRD-a za potporu ekonomskom uključivanju i promicanju mogućnosti zapošljavanja mladih žena.

EBRD planira i potporu kroz tehničku suradnju za jačanje lokalnog gospodarstva s do 360.000 eura za razvoj i pokretanje platforme IT ugostiteljstva, dodaje se.

Komentiraj