eBolnice: Ministarstvo zdravstva poništilo natječaj na koji se javila tvrtka bivšeg ministra Ljubičića

Ministarstvo zdravstva u utorak poslijepodne poslalo je priopćenje o poništenju postupka nabave usluge stručnog koordinatora (Key Expert) u projektu e-Bolnice.

Naime, Ministarstvo zdravstva je u natječajnu dokumentaciju uvrstilo novi dokument kojim je poništilo natječaj.

Na natječaj se javila samo tvrtka Aenona Consulting. Osnivač i direktor tvrtke je bivši ministar zdravstva iz redova HDZ-a Neven Ljubičić.

Tvrtka se javila na natječaj izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije IT sustava eBolnice – kao stručni nadzor.

Iako u početku nisu davali konkretne odgovore, iz Ministarstva su u utorak poručili:

“Članovi stručnog povjerenstva za javnu nabavu utvrdili su da je zastupnik ponuditelja Neven Ljubičić aktivno sudjelovao u pripremi postupka javne nabave kao član povjerenstva za eZdravstvo, a koje je sastavni dio ovog predmeta nabave”, pojašnjavaju razlog za poništenje. Datum na priopćenju je 13. travnja 2021. godine.

Međutim, samo dan ranije, u ponedjeljak, Jutarnji list piše da su od Ministarstva zdravstva dobili drugačiji odgovor.

“Tvrtka Aenona Consulting d.o.o. nema nikakvu ulogu u sklopljenom ugovoru, niti je bilo ikakvih plaćanja prema toj tvrtki”, odgovorilo je Ministarstvo zdravstva Jutarnjem listu u ponedjeljak.

Naime, vrtka Aenona Consulting poslala je jedinu ponudu pod grupom B – za usluge stručnog koordinatora – a ponuda iznosi 1,4 milijuna kuna s PDV-om.

Radilo se o povezanom natječaju. Tvrtke DiMeros i Navada, koja se prije bavila izradom cvjetnih aranžmana, poslale su ponudu za posao iz grupe A, a Aenona Consulting je poslala ponudu za posao iz grupe B. Zanimljivo, bivši ministar Neven Ljubičić je tvrtku Aenona Consulting osnovao samo 20-ak dana prije isteka roka za dostavu ponuda, a novinarima nije odgovarao na pozive, piše Jutarnji list.

Potencijalni sukob interesa

U utorak je Ministarstvo zdravstva odlučilo dati konkretan odgovor i poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Na prijedlog članova Stručnog povjerenstva za javnu nabavu u predmetnom postupku usluge stručnog koordinatora (Key Expert) u projektu e-Bolnice, nakon izvršenog pregleda i ocijene ponude, a sukladno saznanjima o radu dr.sc. Nevena Ljubičića u Povjerenstvu eZdravstva koji je ujedno i vlasnik tvrtke Aeonona Consulting, Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku o poništenju postupka predmetne nabave još 13. travnja 2021.

Nakon višemjesečne procedure pregleda i ocjene ponude, 13. travnja donesena je odluka o poništenju postupka nabave u tom dijelu. Iz privitaka javno objavljenog zapisnika u pregledu i ocjeni ponude, koji se nalaze u Elektroničkom oglasniku javne nabave, vidljivo je da je osnovana sumnja na potencijalni sukob interesa postajala puno prije objavljenih medijskih napisa na tu temu.

U slučaju na sumnju pogodovanja gospodarskom subjektu, važno je naglasiti da postoje zakonske mogućnosti za traženje izmjene kriterija za odabir poput žalbe na dokumentaciju o nabavi i ostalih pravnih lijekova.

Bitno je napomenuti da je ovaj postupak dio EU projekta koji se financira iz fondova EU te samim time podliježe izuzetno strogim pravilima i kontrolama”, stoji u priopćenju.

Komentiraj