Dvostruki osvajač Oscara proglašen krivim zbog plagijata, čeka kaznu

Azadeh Masihzadeh bivša je studentica Asghara Farhadija, proslavljenog iranskog redatelja koji je dva puta osvoji Oscara za najbolji strani film i to za filmove „Nader i Simin se rastaju“ (2011) i „Trgovački putnik“ (2016). Ona je nedavno podigla tužbu protiv njega za plagiranje, tvrdeći da je njegov posljednji film „Heroj“, koji se trenutnio prikazuje u hrvatskim kinima, plagijat njenog dokumentarca  „All Winners All Losers“. Film „Heroj“ je, inače, prošle godine osvojio nagradu Grand Prx žirija festivala u Cannesu, što je nominalnu druga nagrada po važnosti na tom najvećem filmskom festivalu na svijetu. Sud u Teheranu odlučio je da je slavni iranski redatelj kriv jer je ukrao premisu njenog dokumentarca za potrebe svog posljednjeg filma „Heroj“.

Sud u Teheranu smatra da je Farhadi povrijedo autorska prava Azadeh Masihzadeh te je plagirao ključne elemente njenog dokumentarca bez da je na špici filma naveo njeno ime kao koautorice scenarija. Ova presuda je konačna i na nju se Farhadi ne može žaliti. Drugi sudac odlučiti će o kazni. U najgorem slučaju, redatelj će morati svu zaradu od filma ostvarenu u kinima ili na internetu proslijediti Azadeh Masihzadeh a moguće je da mu se odredi i zatvorska kazna. Film je do sada zaradio oko 2,5 milijuna dolara od kino distribucije diljem svijeta. U Americi, film se prikazuje na streaming platformi Amazon Prime.

Farhadi je na suđenju priznao da se film „Heroj“ temelji na stvarnoj priči koju je njegova tadašnja studentica Azadeh Masihzadeh iskoristila za svoj dokumentarni film. Taj je film ona razvijala na radionici na kojoj je predavač bio upravo Farhadi. No, on je nije potpisao na špici filma tvrdeći kako je on neovisno od tog dokumentarca istražio cijelu priču. Stoga je i Farhadi tužio Azadeh Masihzadeh za klevetu. Sud je odbio njegovu tužbu i prihvatio njenu.

 

Komentiraj