Kultura
Decoration icon

miro gavran

Dvadeseta obljetnica: U Pragu uskoro 14. GavranFest

Autor:

10.02.2023., Zagreb - Svecana proslava Dana Matice hrvatske, otkrivanje biste osnivaca Matice hrvatske grofa Janka Draskovica, rad akademskog kipara Stipe Sikirice. Miro Gavran Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Od 9. do 14. listopada u Pragu će se održati 14. GavranFest, međunarodni kazališni festival posvećen Miri Gavranu, hrvatskom književniku prevedenom na 42 jezika, najizvođenijem živućem hrvatskom dramskom piscu. Festival je pokrenut 2003. godine u slovačkom gradu Trnavi, u Kazalištu Jana Palarika.

Prema Gavranovim tekstovima izvedeno je više od 400 premijera diljem svijeta, na svim kontinentima. Festival će biti otvoren izvođenjem predstave ‘Sve o muškarcima’ kazališta Studio DVA iz Praga. Selektor i organizator festivala češki je producent František Karoch. Za ovogodišnji festival odabrao je šest predstava prema dramskim tekstovima Mire Gavrana koje će izvoditi teatri iz četiriju zemalja: Češke, Slovačke, Njemačke i Hrvatske.

Pored spomenute predstave, riječ je o izvedbama: ‘Na kavici u podne’ Teatra GAVRAN iz Zagreba, ‘Pivo’ Njemačko-lužičkog kazališta iz Bautzena u Njemačkoj, ‘Muž moje žene’ Fidlovečkog kazališta iz Praga, ‘Savršeni partner’ kazališta Meteora iz Vsetina u Češkoj i ‘Sve o ženama’ Spiškog gradskog kazališta iz Spiške Nove Vesi u Slovačkoj.

Dosad je ovaj festival, pored Slovačke i Češke, bio upriličen i u Krakovu u Poljskoj, Augsburgu u Njemačkoj te Beogradu u Srbiji.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.