DUBROVNIK “Komode kroz stoljeća”

Grgo Jelavic/PIXSELL

Izložba „Komode kroz stoljeća: namještaj iz zbirke Kulturno-povijesnog muzeja u Dubrovniku“ otvorena je u petak navečer u dubrovačkom Kneževu dvoru, a kroz izloženih 25 komoda većinom iz muzejskog fundusa, predstavlja razvoj komoda od 17. do 19. stoljeća.

Autorica izložbe, ujedno i ravnateljica Dubrovačkih muzeja, Pavica Vilać izjavila je na otvaranju izložbe kako su izložene komode mahom proizvod talijanskih radionica, na koje je Dubrovnik bio povijesno upućen.
„Prevladavaju venecijanske radionice, a imamo i komode iz Genove te južne Italije, odnosno Napulja i Sicilije. Komoda je bila vrlo reprezentativan i prestižan namještaj, a u posebnoj modi bila je tijekom 18. stoljeća. Naša zbirka ostvarena je najvećim dijelom otkupom, kao i darovanjima nakon Drugog svjetskog rata, a na izložbi su poredane kronološki, kako su se stilski, morfološki i dekorativno razvijale“, rekla je Vilać.
Objasnila je kako su komode namještaj koji živi kroz stoljeća te su i danas aktualne, a prevladava mišljenje da su kao namještaj spavaćih soba nastale početkom 17. stoljeća.
„Javile su se u trenutku kad su škrinje izgubile svoju funkciju, odnosno zbog novog načina života, koji više nije bio nomadski. Sam njihov naziv, preuzet iz francuskog jezika, govori da je riječ o vrlo prikladnom, praktičnom i funkcionalnom namještaju“, dodala je Vilać.
Izložba „Komode kroz stoljeća“ u dubrovačkom Kneževom dvoru ostaje otvorena do 31. ožujka 2019. godine.

Komentiraj