Državni vrh izrazio sućut povodom smrti glumca Žarka Potočnjaka. ‘Izgubili smo jedinstvenog umjetnika’

Hrvatski kazališni i televizijski glumac Žarko Potočnjak preminuo je jutros u 76. godini, a od njega se izrazima sućuti oprostila hrvatska politička elita, prisjećajući se njegovog doprinosa u kulturi i društvenom životu.

Predsjednik Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u četvrtak izraze sućuti obitelji Žarka Potočnjaka u povodu smrti istaknutog kazališnog i filmskog umjetnika te naglasio kako će Potočnjakovih pet glumačkih desetljeća biti upisana u hrvatsku kulturnu povjesnicu.

“Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Žarka Potočnjaka, istaknutog kazališnog i filmskog umjetnika.

Njegovih pet desetljeća u hrvatskom glumištu, deseci uloga u igranim filmovima i televizijskim serijama ostat će trajno zabilježeni u sjećanjima ljubitelja kazališne i filmske umjetnosti te upisani u hrvatsku kulturnu povjesnicu.

Bogato glumačko stvaralaštvo potvrdio je brojnim nagradama, a kao vrhunski pedagog odgojio je naraštaje hrvatskih glumaca kojima će ostati uzor i nadahnuće”, napisao je premijer uputivši obitelji Žarka Potočnjaka, u ime Vlade i osobno,  izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

Predsjednik Sabora

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u sućuti obitelji hrvatskoga kazališnog, televizijskog i filmskog glumca Žarka Potočnjaka istaknuo je da će ga se s divljenjem i poštovanjem sjećati svi koji su uživali u njegovim jedinstvenim nastupima.

“Gospodina Potočnjaka pamtit ćemo kao jednog od najdugovječnijih hrvatskih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca te najomiljenijih lica s pozornice i ekrana. Svoj vrhunski glumački talent dokazao je u brojnim predstavama sa zapaženim ulogama, posebice u Glumačkoj družini Histrion kojoj je bio i suutemeljitelj. Značajan pečat karijeri svakako mu je dala i titula dramskog prvaka u Hrvatskom narodnom kazalištu”, istaknuo je predsjednik Sabora.

Hrvatska publika, dodao je, ostala je bez legendarnog glumca koji je oživotvorio raznovrsne uloge u velikom broju igranih filmova, televizijskih projekata, drama i serija. Kao vrsnog interpretatora komičnih i tragikomičnih uloga, pratili smo ga kroz jubilarnih pedeset godina karijere, tijekom koje je zasluženo primio mnogobrojne nagrade za svoj rad.

“S divljenjem i poštovanjem ćemo ga se sjećati svi mi koji smo uživali u njegovim jedinstvenim nastupima”, istaknuo je Jandroković izrazivši sućut obitelji Žarka Potočnjaka.

Ministrica kulture i medija

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu smrti Žarka Potočnjaka, jednoga od naših najdarovitijih filmskih i kazališnih glumaca, čijim je odlaskom, kako je istaknula, hrvatska filmska i kazališna scena izgubila jedinstvenog umjetnika.

“Svojim se glumačkim talentom istaknuo već sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća kada je sa Zlatkom Vitezom osnovao kultnu glumačku družinu Histrione te s ponosom pronosio histrionsku zaigranost, duhovitost i posvećenost kazalištu kroz cijeli svoj život”, istaknula je ministrica.

U više od pola stoljeća plodne glumačke karijere Žarko Potočnjak ostvario je doista zavidan glumački opus od više od 150 kazališnih premijera, mnoštvo televizijskih drama i serija, gotovo tridesetak filmova u kojima je s jednakom glumačkom snagom i histrionskim žarom odigrao i glavne i sporedne uloge, podsjetila je Obuljen Koržinek.

“Otjelovio je mnoge antologijske likove hrvatskoga glumišta na daskama zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Gradskog kazališta Komedije i Gradskog dramskog kazališta Gavella. S jednakom izvrsnošću dramskog izraza tumačio je Krležine, Strindbergove, Shakespeareove, Čehovljeve, Brešanove, Ivšićeve, Gogoljeve, Brechtove, Büchnerove, Beckettove, Držićeve i Marinkovićeve likove, za što je zasluženo bio ovjenčan najvišim priznanjima struke i publike”, stoji u sućuti.

“Svi koji su ga poznavali znaju kako se u svaku ulogu davao s punim srcem, stoga se danas s posebnom zahvalnošću spominjemo i njegova domoljublja, kada se na samom početku agresije na Hrvatsku kao dobrovoljac uključio u 106. osječku brigadu, djelovao u protuzrakoplovnoj obrani te bio član umjetničke brigade. Odlaskom Žarka Potočnjaka hrvatska filmska i kazališna scena izgubila je jedinstvenog umjetnika”, istaknula je ministrica  Obuljen Koržinek.

 

Komentiraj