Državni vrh izrazio sućut obitelji Branka Lustiga

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputili su u četvrtak izraze sućuti obitelji Branka Lustiga, koji je danas preminuo u 87. godini.

“Poštovana obitelji,

S velikom sam žalošću primio vijest o odlasku velikoga Branka Lustiga, najuspješnijega hrvatskog filmskog producenta, glumca, cijenjenog suradnika američke Akademije filmske umjetnosti, suradnika najvećih svjetskih filmskih redatelja, predsjednika filmskog Festivala tolerancije, jedinog hrvatskog dvostrukog dobitnika Oskara i prestižne američke filmske nagrade Zlatni globus te počasnoga građanina Grada Zagreba.

Cijeli je njegov umjetnički opus bio obilježen tragedijom židovskoga naroda, osobnom nesrećom bivšega logoraša Auschwitza i Bergen-Belsena i njegove obitelji stradale u koncentracijskim logorima. Životna je zadaća Branka Lustiga, svjedočio je, zauvijek zacrtana posljednjim riječima njegovih supatnika – da kaže svijetu kako su živjeli i kako su umrli. I učinio je to na najbolji mogući način, impresivnim radom na Schindlerovoj listi, jednim od najvećih filmova svih vremena s tematikom Holokausta za kojeg je zasluženo dobio prvog Oskara, kao i Zlatni globus.

Samo se vrhunskim stvaralačkim činom moglo izreći strašno iskustvo dječaka koji je upoznao život i smrt u nacističkim logorima. Posve je očekivano svoju nagradu darovao Muzeju Holokausta u Izraelu, iniciravši i zakladu posvećenu prikupljanju snimljenih razgovora s preživjelim svjedocima Holokausta.

Neumorno stvarajući filmove, desetljećima je držao i predavanja na hrvatskim i svjetskim sveučilištima i školama, posebno se baveći educiranjem mladih. Jedna od poruka koje moramo pamtiti je da oružje za masovno uništenje nisu bombe, nego mržnja među ljudima, nesnošljivost i zaslijepljenost, jer kad bi se to zaboravilo, značilo bi to da je zlo pobijedilo.

Istina je da je Branko Lustig svojom umjetničkom i ljudskom poslanicom pobijedio.

U ime hrvatske Vlade i moje osobno, molim vas da primite izraze iskrene sućuti i dubokoga poštovanja”, napisao je Plenković.

“Poštovana obitelji Lustig,

s tugom sam primio vijest o odlasku Vašeg supruga i oca. Uime Hrvatskoga sabora i osobno, upućujem vam izraze iskrene sućuti.

Gospodina Branka Lustiga pamtit ćemo kao istaknutog filmskog djelatnika višestruko nagrađivanog najvećim svjetskim filmskim nagradama za brojna svjetska filmska ostvarenja.

Posebno ćemo pamtiti njegov iznimni doprinos u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske.

Njegovo zalaganje za osnaživanje svih vrijednosti demokratskog društva, a posebno razumijevanja među narodima, ostat će nam u trajno nasljeđe, pogotovo mlađim naraštajima.

U ovim bolnim trenucima za Vašu obitelj, primite još jednom izraze moje duboke sućuti i poštovanja”, poruka je Jandrokovića obitelji Lustig.

” 14.11.2019. – Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je riječi sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime, u povodu odlaska najpoznatijeg i najuspješnijeg hrvatskog filmskog producenta Branka Lustiga.

“Hrvatska ostaje bez velikana koji je cjelokupnim radom i djelovanjem, kao i vlastitim životom, zadužio hrvatsku kulturu i društvo u cjelini. Najveća svjetska priznanja, uključujući dvije nagrade Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti za filmove Schindlerova lista i Gladijator, jamstvo su njegovog neizbrisivog nasljeđa kako u hrvatskoj tako i u svjetskoj kinematografiji.

Kao preživjeli iz Auschwitza bio je posvećen njegovanju sjećanja na Holokaust te je vlastito životno iskustvo ugradio u sve sfere profesionalnog djelovanja. S ciljem očuvanja sjećanja i promicanja vrijednosti demokratskog društva, tolerancije i razumijevanja, pokrenuo je u Zagrebu Festival židovskog filma koji je prerastao u Festival tolerancije.

Tijekom cijelog života iskustva i znanja stečena u bogatoj karijeri nesebično je prenosio mlađim kolegama, a najmlađim naraštajima neumorno je, kroz vlastita iskustva iz logora, prenosio ideju važnosti prihvaćanja i poštivanja različitosti.

Njegov doprinos Republici Hrvatskoj, ne samo u audiovizualnom segmentu, već u građenju boljeg i tolerantnijeg društva ostat će nam svima u trajnom nasljeđu”, napisala je ministrica kulture.

Umro je Branko Lustig

Komentiraj