DRŽAVNI TAJNIK ZA POLJOPRIVREDU: “Ne možemo zabraniti uvoz”

Ne možemo zabraniti uvoz, odgovor je državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Zdravka Tušeka na prigovore poljoprivrednika o nelojalnoj konkurenciji iz inozemstva, koja im ruši cijene. “”Ministarstvo je poduzelo mjere u vrijednosti 500 milijuna kuna”, kazao je Tušek na N1, gdje je gostovao zajedno s predstavnikom Hrvatske poljoprivredne komore Vjekoslavom Budancem.

Budanec je kazao kako je problem rušenje cijena domaćim proizvođačima. “Nije u Hrvatskoj višak poljoprivredne proizvodnje. Manjak je. Dolazi nam roba koja je ispod cijene, koja ruši cijene našim proizvođačima”, rekao je. Kao primjer naveo je da ove godine otkupni krastavac 80 lipa do kune, dok je lani bio 5,6 kuna.

Također, u prvom valu krize, najveći problem bio je zatvaranje tržnica, objašnjava Budanec. “Sada nema tolike potrošnje u trgovačkim centrima, a poljoprivrednici imaju problem s viškom povrća. Čekamo da se zaštiti domaća proizvodnja, da se ne konkurira s jeftinim uvozom u dijelu godine kada imamo dovoljno naše robe”, poručio je.

Tušek odgovara da “uvoz ne možemo zabraniti”. Usprkos tome, on priznaje “da je koronakriza pokazala da moramo razmišljati o samodostatnosti – proizvodnji mesa, žitarica, voća, povrća…” “Ministarstvo je poduzelo mjere u vrijednosti 500 milijuna kuna”, tvrdi, a “iz fonda za oporavak EU-a, 4 i pol milijarde eura možemo očekivati u poljoprivredi”, kaže Tušek.

U povodu zatvaranja tvornice mlijeka Meggle Hrvatska u Osijeku, mljekar Igor Rešetar rekao je da se puno manjih mljekara već zatvorilo i upozorio da se smanjuje proizvodnja mlijeka. Meggle, kaže, nije prva mljekara koja se zatvorila. “Hrvatska proizvodi 50 posto potreba za mlijekom. Od Zagreba do Vukovara nemamo ozbiljnog otkupljivača mlijeka”, rekao je Rešetar.

Komentiraj